Saturday, July 05, 2008

Zeytin Yolları'nda İzmir buluşması

Yeni Asır
05 Temmuz 2008,Cumartesi


İzmir Ticaret Odası'nın Türkiye proje lideri olduğu dünya çapındaki 'Zeytin Yolları' etkinliği 14 Temmuz- 6 Eylül tarihleri arasında gerçekleştiriliyor.

İTO'nun Yunanistan'ın Messinia Ticaret Odası ile birlikte yürüttüğü proje Yunanistan'ın Kalamata kentinde başlayacak ve Çin'in başkenti Pekin'de sona erecek.

Türkiye ile Yunanistan arasında ortak yer bulan ve zeytin ile ilgili olarak gerçekleştirilen dünyanın çeşitli kentlerine zeytin fidanı dikilerek motosikletle yapılan etkinliğin 1998'den bu yana düzenlendiğini kaydeden İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, "Zeytin yolları, bugüne kadar 20'den fazla ülkeden geçmiş, UNESCO tarafından Dünya Kültür Yolculuğu, Avrupa Konseyi tarafından ise Avrupa'nın en büyük kültür yolculuğu olarak kabul edilmiştir" dedi.

57 GÜN SÜRECEK
Pekin'e kadar gidecek Zeytin Yolları haritasında 57 gün sürecek yolculuk kapsamında Yunanistan, Türkiye, Gürcistan, Ermenistan, Azerbaycan, İran, Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, Çin, Moğolistan, Rusya, Beyaz Rusya, Ukrayna, Moldova, Romanya, Sırbistan, Bulgaristan ve Makedonya'dan geçileceğini bilgisini veren Demirtaş, "Zeytin Yolları'nın Türkiye geçişi ise 16- 19 Temmuz tarihleri arasında İzmir, Ankara ve Trabzon'dan olacak. 16 Temmuz 2008 motosikletlerle İzmir'e gelecek olan 91 kişilik Zeytin Yolları kafilesi, geceyi kentimizde geçirerek 17 Temmuz sabahı Ankara'ya hareket edecek. Bu kapsamda kafile ile gelen tır içindeki gezici Zeytin Müzesi'ni gezerek Odamızda çocuklar tarafından zeytin konulu resimleri sergileyeceğiz. Ayrıca İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde sembolik zeytin ağacı dikme töreni gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

No comments: