Saturday, July 19, 2008

Tüzmen, Odysseia Destanı’na daldı ihracatta ’sıvı altın’ uyanışı istedi

Hürriyet
19 Temmuz 2008,C.Tesi


Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, bu yıl 12 milyar dolarla tarım ürünleri ihracatında Cumhuriyet rekoru kırılacağına işaret ederek, "Homeros’un ’Odysseia’ Destanı’nda ’sıvı altın’ olarak söz edilen zeytinyağı da ihracata mührünü vurmalı" dedi.

DEVLET Bakanı Kürşad Tüzmen, bu yıl 12 milyar doları bulması beklenen tarım ürünleri ihracatında Cumhuriyet rekoru kırılacağını belirterek, "Biz ihracat artışlarında rekorlar kırarken, zeytinyağı ihracatı ise yüzde 35 oranında geriledi. Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi’nin ihracata mührünü vurmasını bekliyoruz" dedi. Tüzmen, İngiliz yazar Lawrence Durell’in zeytinyağını ’etten veya şaraptan daha eski ve hatta en az soğuk su kadar eski’ şeklinde tanımladığını belirterek, "Homeros’un ’Odysseia’ destanında insanlık tarihiyle yaşıt olan zeytinyağından ’sıvı altın’ olarak söz edilir. Zeytinin anavatanı Anadolu’dur" diye konuştu.

Ton başına destek 1335 Euro

Bakan Tüzmen, Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK) tarafından düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, 1997 yılında fındık tanıtım grubunu başlattıklarına ve bu kampanyanın ses getirdiğine dikkat çekerek, "Bugün de zeytin ve zeytinyağı açısından tarihi bir gün. Zeytinyağı tüketimini artıracak bir faaliyete girişiyoruz" dedi. Avrupa Birliği’nin (AB) bu işin önemini kavradığını ve bu konuda ciddi destek verdiğini vurgulayan Tüzmen, "AB, zeytinyağının tonuna 1335 Euro destek sağlıyor. Yıllık üretimi 700 bin tonu bulan İspanya’nın şu ana kadar almış olduğu üretim desteği ise 1 milyar Euro’nun üzerine çıkıyor" diye konuştu.

İhracat yüzde 100 artar

ZZTK çalışmasının başlatıldığı dönemde sektörün ciddi sıkıntıları bulunduğuna işaret eden Tüzmen, şöyle konuştu: "Bu girişim çok doğru zamanda yapıldı. Zeytinyağı ihracatı gerçekten ciddi bir şekilde azaldı. Biz bütün dünyada ihracat artışıyla rekorlar kırarken, neden bu sektörde geriye gidiyoruz? Bunu iyi sorgulamamız lazım. Bu çalışmayı yaptık ve yolun tanıtımdan geçtiğini kesinlikle öğrenmiş durumdayız. Biz, dünya piyasalarında zeytinyağı ihracatında yüzde 35 gerilerken, tanıtım yaptığımız pazarlarda yüzde 100 oranında ihracat artışı sağladık. Ağırlığı tanıtıma vereceğiz."

Kişi başı tüketim 1 kilogram

Türkiye’de kişi başına zeytinyağı tüketiminin 1 kilogram olduğuna işaret eden Tüzmen, "Bu rakam İspanya’da 14 kilogram düzeyinde. Bugün zeytin ve zeytin yağı üretimi ve tüketimi deyince akla İspanya gelir. Ülke olarak tüketim eğilimlerimizi AB’ye göre değiştirmemiz gerekiyor. İç pazarda tüketiminiz yüksek olursa, ölçek ekonomisi gereği ihracatta da avantajlı olursunuz" dedi. Tüzmen, "Komite çalışmaları kapsamında ABD, Japonya, Kanada, Güney Kore, Avustralya, İngiltere ve Almanya gibi gelir düzeyi yüksek ülkeler ile artan bir tüketim potansiyeli bulunan Çin, Hindistan, Rusya, Arjantin, Tayland ve Romanya zeytin ve zeytinyağı ihracatımızda hedef pazarlar olarak belirlenmiştir" diye konuştu.

İspanya’nın 5 yıl gerisinden geliyoruz

BAKAN Kürşad Tüzmen, Türkiye’nin zeytinyağında çok iddialı olan İspanya’nın 5 yıl arkasından geldiğini vurgulayarak, "2002 yılında İspanya’nın ihracatı 115 milyar dolar, milli geliri 650 milyar dolar civarındaydı. Bu rakamlar Türkiye’nin 2007 yılı ekonomik verileriyle aynı seviyede" dedi.

Yüzde 8’i geçimini zeytinden sağlıyor

TÜRKİYE’de 5 bölgede 35 ilde zeytincilik yapılırken, işlenen tarım alanlarının yüzde 4’ünde zeytinciliğe ayrılmış durumda. Tarımla uğraşanların yüzde 8’i geçimini zeytincilikten sağlıyor. Türkiye’nin zeytin üretim alanları ise Ege, Marmara, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz bölgeleri.

En Batılı bakan olduğunuz için sizi seviyoruz

EGE Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli ise, sektörün son 2 yıldır ihracat açısından ciddi kan kaybettiğini belirterek, ihracatçıların işlerinin kötüye gittiğini söyledi. İlgili bakanlıktan dahilde işleme rejimi konusunda talepte bulunduklarını söyleyen Güreli, Bakan Kürşad Tüzmen’e seslenerek, "En ’Batalı’ bakanımız olduğunuz için sizi yorsak da sıksak da kalbi olarak seviyoruz. Dünya ticaretini bize öğrettiğiniz için teşekkür ediyoruz" dedi.

Tarım ürünleri ihracatı 6 ayda yüzde 28 arttı

TÜRKİYE’nin geriye dönük 12 aylık ihracatının 125 milyar doları aştığını söyleyen Bakan Kürşad Tüzmen, "Bu yılın ihracat rakamları bugün (dün) itibariyle 74 milyar doları geçti. 2005 yılında yapılan toplam ihracat ise bu yılın ilk 6.5-7 aylık döneminde aşıldı" dedi. 2007 yılında tarım ürünleri ihracatının yüzde 12 oranında artarak 9.2 milyar dolara ulaştığına işaret eden Tüzmen, "İlk 6 aydaki artış yüzde 28’i buldu. Bu yıl ilk defa Cumhuriyet tarihinde tarım ürünleri ihracatında belki 10 milyar dolarları aşıp 12 milyar dolarlar seviyesinde bir ihracat rakamını Türkiye’ye kazandıracağız" diye konuştu.

170 bin tonla 2009 ’var yılı’ olacak

ZEYTİNYAĞINDA periyodisite kavramının ortadan kaldırılması gerektiğini, Türkiye’nin var-yok yılı çalışmalarıyla kendini ayarlayabileceğini anlatan Tüzmen, zeytin ve zeytinyağı için 2008-2009 var yılı sezonunda 150-170 bin ton civarında zeytinyağı rekoltesi beklendiğini kaydetti. Tüzmen, kaybedilen pazarların geri kazanılabilmesi amacıyla yurt dışındaki fuarlara katılım sağlanacağını ve en iyi şekilde tanıtım yapılması için ellerinden gelen gayreti göstereceklerini söyledi.

Zeytin ağacı sayısı ikiye katlandı fındığı geçeriz

TÜRKİYE’deki zeytin ağacı sayısının 2 katına çıktığını söyleyen Güreli, "Önümüzdeki yıllarda bu ağaçların da meyve vermeye başlamasıyla birlikte Türkiye’nin üretimi 600 bin tona ulaşacak. Fındıktan fazla zeytin ve zeytinyağı ihraç eder hale geleceğiz. Bu büyük üretimi yakaladığımızda ihracat açısından hazır hale gelmemiz lazım. Bu nedenle tanıtım grubu önem taşıyor" diye konuştu.

Yüzde 2.6 payla 247 milyon dolara ulaştı

2007 yılında markalı ve kutulu zeytinyağı ihracatının bir önceki yıla göre yüzde 8 arttığını, genel zeytinyağı ihracatından aldığı payın ise yüzde 31’e yükseldiğini belirten Bakan Kürşad Tüzmen, "2007 yılında tarım ürünleri ihracatında zeytin ve zeytinyağı yüzde 2.6 pay ile 247 milyon dolar seviyesine ulaştı" dedi.

No comments: