Sunday, July 20, 2008

Manisa "Zeytin Kenti" olacak

Haber Ekspres
20 Temmuz 2008,Pazar


Türkiye'de ilk defa kurulacak olan Zeytin, Zeytinyağı ve Türevleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, Manisa'nın Akhisar ilçesinde faaliyet aşamasına geldi.

Zeytin, Zeytinyağı ve Türevleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin ön protokolü imzalandı. Manisa İl Özel İdaresi, Akhisar Belediyesi, Süleymanlı Belediyesi, Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası'nın kurucusu olduğu bölge ile ilgili olarak yapılan ön protokol sonrası oluşan tüzel kişilikte Akhisar Belediyesi yüzde 93, Süleymanlı Belediyesi yüzde 5, Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası yüzde 1, Manisa İl Özel İdaresi yüzde 1 pay sahibi oldu. Sekretarya hizmetlerinin ise Akhisar Belediyesi tarafından yerine getirileceği belirtildi.

Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, ekonomide kalkınma hedefleri arasında en önemli olayın sanayiyi teşvik ve gelişimden geçtiğini belirtti. Hızlı, "Akhisar ilçe sınırları içinde 4 milyon 984 bin adet meyve veren ağaç tespit edilmiştir. Bu, devamlılık arz eden ve bölge oluşturan alanlarda yapılan sayımlardan elde edilen rakamdır. Sayılmayan ve dağınık halde bulunanlar da dahil edildiğinde yaklaşık 10 milyon meyve ağacı bulunmaktadır. Baz alacağımız değer bununla da kalmamalı, yakındaki ilçelerde bulunan zeytin ağaçları da dikkate alınmalıdır. Hayata geçecek bir ihtisas organize sanayi bölgesi sadece bulunduğu yerleşmeyi değil, çevresindekileri de etkileyeceğinden çevre yerleşmelerin envanterleri de girdi oluşturmalıdır" dedi.

Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Ali Erdayıoğlu ise Zeytin İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin Akhisar için çok önemli bir girişim olduğunu belirtti. Erdayıoğlu, "İlçemiz önceleri tütün kent olarak anılıyordu, şimdi zeytin kent oldu diyebiliriz. Zeytini önce Türkiye'de, sonra da dünyada marka haline getirmek istiyoruz. TBMM Zeytin Araştırma Komisyonu kuruldu ve ilçemizi ziyaret ettiler. Komisyon üyeleri, dağınık durumdaki işletmelerimizin OSB'ye sahip olmasının üretim kalitesini de arttıracağına inandıklarını belirtti. İlçemizde 10 milyon civarında zeytin ağacı var ve 150 bin ton rekolteye sahibiz. Mevcut işletmeler küçük. Yeni taleplere yer bulamıyorduk. Buradaki OSB'nin hayata geçmesiyle bu sıkıntıları aşacağımıza inanıyoruz" diye konuştu.

No comments: