Akdenizli olununca zeytinle aşk başlıyor zaten. Zeytinsiz kahvaltı, zeytinyağlısız yemek olmuyor. Sadece yemek mi güzel olan? Ya kültürü!... Bu blog, aşkımız zeytin ve zeytinyağı ile bilgileri sizinle paylaşmak arzumuzdan doğdu. Koray & Hakkı Yazıcı e-posta : mhyazici@gmail.com
Thursday, April 24, 2008
Aydın İl Tarım Müdürü Sadettin Öztürk:2008 yılı hasat dönemi öncesi üreticimize “Zeytin Halkalı Leke Hastalığı” konusunda uyarılarda bulunuyoruz
Tarım Merkezi
24 Nisan 2008,Persembe
Aydın İl Tarım Müdürü Sadettin Öztürk, 2008 yılı hasat dönemi öncesinde zeytin üreticilerini son yıllarda bölgede sıkça görülmeye başlayan “Zeytin Halkalı Leke Hastalığı” konusunda uyarılarda bulundu. Özellikle sulanan nemli ve ağır topraklarda hastalığın görülme olasılığının arttığına işaret eden Öztürk, hastalıkla ilgili olarak kültürel ve kimyasal mücadele çalışmalarının devam ettiğini belirtti.
Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Tarım İl Müdürü Sadettin Öztürk, Zeytin Halkalı Leke Hastalığı'nın yaprakların üst yüzeyinde siyah ve gri renkteki yuvarlak noktalar şeklindeki görüldüğünü söyledi. Zamanla bu noktaların bulunduğu yerdeki rengin açılarak, çevresinde normal yaprak renginde bir halka oluştuğunu belirten Öztürk, “Bu görünümü nedeni ile hastalığa 'Halkalı Leke' adı verilmiştir. Bir yaprakta çapları 2-10 milimetreye kadar olan 2-30 adet leke bulunabilir. Hastalık sporlar vasıtasıyla bulaşıyor. Ege Bölgesi'nde hasta yaprakların dökülmesi Mayıs ayında başlar, Haziran ve Temmuz ayında tamamı dökülür. Hastalanan yapraklar fonksiyonlarını tam yapamadıklarından az meyve tutumuna ve meyvelerin erken dökülmesine neden olur. Bazı yıllar yaprakların tamamının dökülmesiyle ağaç çıplak kalabilir. Bu durumda zayıf düşen ağaçlarda sürgün ve ince dallar kuruyabilir. Verim yüzde 20-25 azalır ve meyve dallarının yüzde 15-20'si kuruyabilir. Özellikle sulanan nemli ve ağır topraklarda, denize yakın zeytinliklerde hastalığa her yıl rastlanmaktadır. İlkbaharın yağışlı ve serin geçtiği yıllarda hastalık daha çok görülür“ dedi.
İki türlü tedbir ile hastalıkla müdahale edilebildiğine değinen Sadettin Öztürk; kültürel tedbirler olarak bilinen birinci şekilde, ağır su tutan topraklarda, havasız ve nemli yerlerde zeytinlik tesis edilmemesini önerdiklerini ifade etti. Su tutan arazilerde tesis edilen zeytinliklerde drenaj kanalları açılarak fazla su akıtılması gerektiği bilgisini veren Öztürk, “Gübreleme ve sulama tekniğine uygun yapılmalı ve kireç bakımından zayıf topraklar kireçlenmeli veya kireçli gübre kullanılmalıdır. Ağaçlar havalanacak ve ışık alacak şekilde budanmalı, kuru dal ve dalcıklar budanarak temizlenmelidir. Yere dökülen lekeli yapraklar toplanıp yakılmalı veya derince sürülerek toprağa gömülmelidir. Kimyasal mücadele konusunda da, özellikle yağışların fazla olduğu yıllarda koruyucu ilaçlama mutlaka yapılmalıdır. İlkbahar sürgünleri görülmeden hemen önce ve çiçek somakları belirginleştikten sonra gerekli ilaçlamalar yapılması hastalıkla mücadelede de büyük önem taşıyor” diye konuştu.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment