Wednesday, April 30, 2008

Prina yağında zeytinin imajı bozuluyor kavgası

Referans
30 Nisan 2008,Çarşamba


Zeytin çekirdeğinden elde edilen prina yağının zeytin amblemiyle piyasaya sunulması zeytincileri karşı karşıya getirdi. İhracatçılar, içeriğinde yüzde 2 zeytinyağı olan prinanın zeytinyağı türevi olarak piyasaya sunulmasına karşı çıktı.

Zeytinin çekirdeğinden elde edilen prina yağının iç pazarda tüketilmesi, prina fabrikaları ile zeytinyağcıları karşı karşıya getirdi.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nedim Güreli, prina yağının zeytini simgeleyen amblemlerle ve zeytinyağı türevi olarak piyasaya sunulmasına karşı olduklarını söyledi. İzmir'deki tesisinde prina yağı üretimi yapan eski Birlik Başkanı Erden Bilginoğulları ise ayçiçeği yağı fiyatlarının artışına karşı prina yağı tüketiminin artması gerektiğini belirterek, bunun için ham prina yağı ihracatının yasaklanmasını istedi.

Dün, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Olağan Genel Kurulu'nda konuşan Erden Bilginoğulları, Türkiye'de 8 prina fabrikası, 21 tane de zeytin çekirdeğinden etini ayıran tesis olduğunu söyledi. Son yıllarda düşük asitli prina yağı üretildiğini ve ürünün yemeklik olarak kullanımının önünün açıldığını ifade eden Bilginoğulları, "Artan bitkisel yağ fiyatları karşısında prina yağı artık sabunda değil yemeklik olarak kullanılıyor. İç pazarda yeterli ürün bulunması için ham prina yağı ihracatı yasaklanmalı" dedi.

Tüketici için endişeliyiz

Bilginoğulları'nın önerisine karşı çıkan Ali Nedim Güreli ise zeytinyağı tüketimini artırmaya çalışırken, prina yağının buna engel olacağını belirterek, "Biz tüm yasaklara karşıyız. Ham prina yağı ihracatı da yasaklanmamalı. Ayrıca prina yağında sadece yüzde 2 zeytinyağı var. Bu ürünün zeytin amblemi altında içeride tüketilmesinden endişeliyiz. Karma yağı ihracatını da Türkiye'nin imajı açısından doğru bulmuyoruz. Üstelik ham prina yağı tüketimi dikkate alınmayacak kadar az" diye konuştu. Türkiye'nin artan zeytin ağacı varlığı ve son yağışların zeytini olumlu etkilediğini belirten Ali Nedim Güreli, 2008-2009 sezonunda rekoltenin 200 bin tona yükselmesinin beklendiğini söyledi. Güreli, "Dünya fiyatlarına göre uğraşıp ihracatı artıracağız. Ayrıca tanıtım ile iç tüketimi yükseltmeliyiz" dedi.

Tartışmalardan sonra genel kurulda yapılan oylamada oy çokluğu ile ham prina yağı ihracatının devam etmesine karar verildi.

TÜKETİMDE YUNANİSTAN BİRİNCİ
Türkiye dünya zeytinyağı üretiminde İspanya, İtalya, Yunanistan ve Tunus'tan sonra beşinci sırada yer alıyor. Türkiye'de tüketim alışkanlığı düşük olduğu için üretilen zeytinyağının önemli bölümü ihraç ediliyor. Zeytinyağı en çok İtalya, ABD, Suudi Arabistan ve Kanada'ya ihraç ediliyor. Türkiye'de beslenmede tüketilen sıvı yağların yüzde 40'ını ayçiçecek yağı, yüzde 30'unu pamuk yağı, yüzde 15'ini soya yağı, yüzde 8'ini zeytinyağı, yüzde 7'sini ise mısır yağı oluşturuyor. Türkiye'de kişi başı yağ tüketimi yıllık 14-17 kilogram arasında değişiyor. Kişi başına zeytinyağı tüketiminde yıllık 24.6 kilogram ile Yunanistan birinci, 14.9 kilogram ile İspanya ikinci, 13.7 kilogramla İtalya üçüncü sırada yer alıyor. Türkiye'de kişi başına zeytinyağı tüketimi ise yıllara göre 0.8 kilogram ile 1.2 kilogram arasında değişiyor.

No comments: