Tuesday, April 22, 2008

Marmarabirlik'ten İthal Zeytin Uyarısı


İHA
22 Nisan 2008,Salı


Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Refi Taviloğlu, son yıllarda Mısır ve Suriye'den düşük kaliteli zeytinin ithal edilip Türkiye'deki tesislerde işlendikten sonra yurtdışına ihraç edildiğini belirterek, bu sistemin Türk zeytin üreticisi için büyük tehlike olduğunu söyledi.

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Refi Taviloğlu, Marmarabirlik Edincik Kooperatifi tarafından ürün alımlarındaki sıkıntıları aşmak için yaptırılan ilave tesisleri incelemek için Genel Müdür İsmail Muzaffer Eren'le birlikte Balıkesir'in Edincik beldesine geldi. İncelemenin ardından Marmarabirlik Edincik Kooperatifi Mehmet Keleşoğlu tarafından Musakça Köyü'nde düzenlenen yemekte konuşan Taviloğlu, Mısır ve Suriye'den düşük kaliteli zeytin alınarak işlenip yağ ve zeytin olarak başta Romanya olmak üzere çeşitli ülkelere ihraç edildiğini ifade ederek, bu sistemin Türk üreticisini bitirebileceğini vurguladı. Bunun önüne geçmek için yerli ürünün işlenerek ihraç edilmesi gerektiğini anlatan Taviloğlu, "Devletin ihracatçıyı desteklemesi, kendi ürünümüzü işleyip ihraç etmesini sağlar. Bu uygulama da ülke ekonomisine büyük yarar sağlar. Ülkemizde 130-140 milyon zeytin ağacı var. Projemize göre 2012 yılında 200 milyon zeytin ağacı olacak" dedi.

Pirinçte yaşanan sıkıntının geçen sezonun kurak geçmesine rağmen zeytin ve zeytin yağında yaşanmadığına dikkat çeken Taviloğlu, "Bitkisel yağda yaşanan fiyat artışı zeytin yağına yansımadı. Ürünümüz var ve ihracatçılar desteklenirse dış ülkelerden zeytin ürünleri ithalatına gerek olmaz. Acilen sofralık zeytinin destekleme kapsamına alınması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Musakça Köyü'ndeki yemeğe Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Refi Taviloğlu, Genel Müdür İsmail Muzaffer Eren, Marmarabirlik Edincik Kooperatifi Mehmet Keleşoğlu, Üst Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Küçü ile AK Parti Edincik Belde Başkanı Aytaç Gür katıldı.

No comments: