Monday, April 28, 2008

Zeytin Güvesi Çiçek Nesli Yumurtalarına Karşı Mücadele Başlatıldı

İHA
28 Nisan 2008,P.tesi


Bursa İl Tarım Müdürlüğü, zeytinliklere zarar veren ve meyve tutumuna engel olan zeytin güvesine karşı mücadele başlattı.

Bursa İl Tarım Müdürü Mehmet Ali Koçkaya, yazılı bir açıklama yaparak zeytin güvesine karşı mücadele başlattıklarını söyledi. Bursa'daki zeytinliklerde bu dönemde çiçek tomurcuklarını ve çiçeği yemek suretiyle zarar veren, meyve tutumuna engel olan zeytin güvesinin çiçek neslinin yumurtalarına karşı 30 Nisan ile 4 Mayıs tarihleri arasında ilaçlı mücadele başlattıklarını açıklayan Koçkaya, "Bu dönemde kullanılan böcek büyüme engelleyici ilaçlar, bal arılarına ve balıklara zehirli değildir. Ayrıca zararlı böceklerin, doğal düşmanlarını öldürmeyen bu ilaçlar, doğal dengeyi bozmadan etki etmektedir. Zeytin güvesine karşı ruhsatlı diğer zirai ilaçları kullanmak isteyen üreticilerimiz için ise ilaçlama tarihi çiçeklerin yüzde 2-3 açtığı zamandır. Bölgemizde 9 milyon adet zeytin ağacı güve zararlarına maruz kalacak durumdadır. Mücadele yapılmadığı takdirde yüzde 30-60 meyve tutumu azalmaktadır" dedi.

Üreticilerin, köylerinde arazi çalışması yapan teknik elemanların duyurularını dikkate almasını isteyen Koçkaya, Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerince kendilerine tavsiye edilen Zeytin Güvesi ilaçarından birini kullanmalarını istedi. Kullanılacak ilaçların aynı zamanda Zeytin Pamuklu bitine de etkili olduğunu hatırlatan Koçkaya, bu zararlıya karşı ayrıca ilaçlama gerekmediğini vurguladı.

No comments: