Monday, April 28, 2008

Emin Demirci:Zeytinde Romanya pazarı tehlikede!.

Tarım Merkezi
27 Nisan 2008,Pazar


İhracatta önemli bir pazar olan Romanya’dan tehlike sinyalleri geliyor. Başkan Vekili Emin Demirci, Mısır ve Yunanistan’ın öne geçtiğini söyledi.

ZEYTİNDE Romanya pazarını Mısır ve Yunanistan’a kaptırıyoruz. Romanya, son yıllarda gelir seviyesinin artmasıyla iri zeytine yönelmeye başladı. Türkiye’de yeteri kadar iri kalibrajlı zeytin üretimi bulunmaması bir yana, Dahilde İşleme Rejimi kapsamında ihracat kaydıyla zeytin ithalatına da izin çıkmayınca, ihracatçı Romanya pazarında kan kaybetmeye başladı.

MISIR HİÇ YOKTU
Geniş alanlarda iri kalibrajlı zeytin üretiminin yapıldığı Mısır’ın bu sayede Romanya pazarında 5 yıl önce hiç yokken şimdi güçlü bir oyuncu haline geldiğini söyleyen Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Emin Demirci, "5 yıl önce Romanya’da sadece bin tonluk üretim yapan Yunanistan ise Mısır’dan yaptığı ithalatla bu pazarda 5 kat büyüdü. Mısır ve Yunanistan Romanya pazarında Türk üreticisini tehdit eder hale geldi" diye konuştu.

14 BİN TON YATIRIM
Demirci, "2006 sonu itibarıyle rakamlara bakıldığında, Romanya’ya Yunanistan’dan yapılan ihracat 6 bin ton, Mısır ise 14 tona yükselirken, Türkiye’nin 15 bin tonda kaldığı görülür. Türkiye bir dönem yeşil mercimekte bir problem yaşadı. Mısır’a senelerce yeşil mercimek satıyordu. Bir sene tabiat şartlarının iyi geçmediği bir dönemde yeşil mercimek yok dedik. Kanada’ya yöneldiler. Şu anda Türkiye yeşil mercimeği Mısır’a satamıyor" diye konuştu.

Zeytinyağında kalite arttı

ZEYTİN ve zeytinyağı sektörünün en büyük sivil toplum örgütü Zeytindostu Derneği’nin, kalite karmaşasına son vermek amacıyla düzenlediği 1. Ulusal Naturel Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması’nda ipi göğüsleyen firmalar ödüllendirildi. Yarışmaya katılan 24 zeytinyağı markasının Uluslararası Zeytin Konseyi’nin (IOC) kabul ettiği kriterlere göre Türkiye’den 2, İtalya’dan 1 laboratuvar tarafından değerlendirildiği yarışma sonucunda 8 marka ödüle değer bulundu. Dernek Başkanı Metin Ölken, Türk zeytinyağlarının ulaştığı yüksek kalite düzeyinin uluslararası kriterlere göre tescil edilmesi ve kalite kavramına yönelik suistimallerin önlenmesi amacıyla düzenledikleri yarışma ile Türk zeytinyağlarının kalite çıtasını yükselttiklerini belirtti. Yarışmaya Selatin markasıyla katılan Selin Ertür Zeytinyağları birincilik ödülüne değer bulundu.

No comments: