Tuesday, April 22, 2008

Bitkisel yağda dışa bağımlılık kırılmalı

NİHAT DELİBAŞI
Yeni Asır
22 Nisan 2008,Salı


KÜÇÜKBAY YAĞ SANAYİ A.Ş.'NİN DIŞ TİCARET MÜDÜRÜ'NDEN HÜKÜMETE UYARI
Ahmet Us, "Türkiye'de bitkisel yağlık tohumların ekim ve dikimi teşvik edilmeli. Ayrıca hububat ve bakliyatlar için de aynı program uygulanmalı" dedi

Küçükbay Yağ Sanayi A.Ş. Dış Ticaret Müdürü Ahmet Us,
bir yıl içinde hammadde fiyatlarında 3 kat artış yaşandığını belirterek, iç dış piyasa fiyatlarında da buna bağlı yükselişler yaşandığını söyledi.
Us, 600 dolar olan ayçekirdeği ton fiyatının bin 800 dolar olduğunu kaydetti. Yaşanan artış karşısında Brezilya, Arjantin, Rusya ve Ukrayna'nın yağlık tohum ihracatına kota koyduğunu kaydeden Us, "Artan gıda talebinin yanı sıra petrol fiyatlarındaki yükseliş
karşısında özellikle Brezilya ve Arjantin'de biyoyakıt (etanol) üretiminde yağlık tohumlar kullanılıyor. Bu nedenle bitkisel yağlık tohumlarda hammadde sıkıntısı yaşanıyor. Dolayısıyla fiyatlardaki artış bir müddet daha devam edebilir" dedi.

İÇ PİYASA RAKAMLARI
Türkiye'nin 700-750 bin ton bitkisel sıvı yağ üretimi olduğunu, tüketimin ise 1.5 milyon tonu bulduğunu ifade eden Us, "Sektör 2.2 milyon ton yağ işliyor, Bunun 1.5 milyon tonu iç piyasada tüketiliyor. Sektör kalan yaklaşık 650- 700 bin tonu ihraç ediyor. Bu tabloya bakıldığı zaman ne yazık ki bitkisel sıvı yağda dışa bağımlı bir ülke olduğumuz ortaya çıkıyor" diye konuştu. Türkiye'nin bitkisel yağlık tohumların ekim ve dikimini tevşik etmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Us, "Ayçekirdeğinin kabuk hariç yağ oranı yüzde 40'tır. Ancak mısır bitkisinde bu oran yüzde 8. Dolayısıyla bitim yağ oranı yüksek bitkisel tohum üretimini desteklememiz gerekiyor" dedi. Us ayrıca ülkenin hububat, bakliyat üretim ve tüketim miktarının belli olduğunu belirterek, bu ürünlerin ekim ve dikiminde de benzer bir program uygulanması gerektiğini vurguladı.

80 ÜLKEYE İHRACAT
Küçükbay Yağ Sanayi'nin sektöründe en büyük ihracatçı konuma geldiğini ve diğer oyuncuların sahayı birer birer terkettiğini belirten Us, dünyanın dört bir yanına bitkisel sıvı yağ ihraç ettiklerini söyledi.
Us, "Singapur'dan ABD'ye, Şeysel Adaları'ndan Maldivlere kadar 80 ülkeye ihracat yapıyoruz. 24 saat taleplere yanıt verecek bir sistem kurduk. Bir anlamda nöbetçi yağcıyız. Dünyanın değişik saat dilimlerindeki ülkelerinden gelen taleplere anında yanıt vererek Orkide'yi sektöründe küresel tedarikçilerden biri haline getirdik" diye konuştu.
Us, 2007'de 60 milyon dolar olan ihracatı 2.5 kat artışla 150 milyon dolara çıkaracaklarını belirterek şöyle devam etti, "150 milyon dolarlık hedefin 85 milyon dolarlık bölümünü yılın ilk 4 ayında yaptık. Belirlediğimiz hedefe ulaşmada bir sıkıntı görmüyoruz. Ege Bölgesi'nin sektöründe en büyük ihracatçısı olan Küçükbay, 150 milyon dolarlık hedefe ulaştığı takdirde Türkiye'nin en büyük ihracatçıları arasına girmiş olacak."

No comments: