Wednesday, April 30, 2008

Zeytinyağı sektörü öksüz bırakıldı

Haber Ekspres
30 Nisan 2008,Çarşamba


Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli, son bir kaç yılda, 10-15 yılın "en başarısız ve en az ihracat yapılan" dönemini geçirdiklerini söyledi

Birliğin genel kurulunda konuşan Güreli, 2 yıl önce sektörün çok daha başarılı ve ışıltılı olmasını hayal ettiğini ancak küresel ısınma, dünyadaki tarım maliyetlerinin Türkiye'den daha düşük olması ve Türk çiftçisinin diğer ülke çiftçilerine göre iyi prim alamamasından dolayı sıkıntı yaşadıklarını belirtti.

Zeytin ve zeytinyağı sektörünün Türkiye'nin büyüyen ekonomisinde çok büyük olmadığına dikkat çeken Güreli, şöyle konuştu:

"2,5-3 milyar dolarlık sektörüz. Yani Toyota'nın ihracatı kadarız. Ümidimiz Türk çiftçisinin, devletin de desteğiyle ağaç varlığını 2 katına çıkarmış olmasıdır. Üreticimiz önümüzdeki kasımdan itibaren daha iyi mahsul alacaktır. Ağaç sayımız ve artan katma değer üretimimizle Türkiye çok kısa sürede rakamları 2-3 misline çıkaracak. Sektör 3-4 milyar dolara geldiğinde halledilmesi çok kolay meselelerde bile, sizi önemsemeyen bürokratlar ayağınıza gelirler. Bizim için yolun çoğu bitti azı kaldı. Tünelin ucu parlak. Türkiye'de yaşanabilecek olası bir ekonomik kriz bizi çok da etkilemeyecek. Zaten bu krizi sektörümüz sürekli yaşıyor. 10-15 senenin en başarısız, en az ihracat yaptığımız son birkaç yılını geçirdik."

Sektörde yalnızız

Sektörlerine sahip çıkılmadığını öne süren Güreli, "Biz bu sektörde yalnızız, yetim, öksüz, anasız babasız. Sahibimiz yok. Ne Sanayi Ticaret Bakanlığı ne Tarım Bakanlığı. Önümüzdeki seneden itibaren artık böyle olmayacak. İnşallah bu yağmur süreciyle birlikte ürün 200 bin ton civarı olur" dedi.

Güreli, Türkiye'nin 700 bin ton yağ üreteceği günlerin geleceğini belirterek, "O zaman buraya yabancı sermaye gelir. Yabancı sermaye gelince de bizi yöneten politikacılar 15 dakikada dahilde işleme rejimini verirler" diye konuştu.
Zeytine prim verilmesi için Tarım Bakanlığı'na 4 kez gittiklerini, kendilerinden akademisyenden rapor alınmasının istendiğini anlatan Güreli, "Tarım Bakanlığı zeytine neden prim vereceğini bilmeyecek kadar saf ise yapacak bir şey yok" diye konuştu.

Yönetim kurulunun gelir gider raporlarının incelenip onaylanmasının ardından yönetim ve denetim kurulu ibra edildi.

No comments: