Wednesday, April 02, 2008

Destekleme Prim Tutarları Belirlendi


Anadolu Ajansı
02 Nisan 2008,Çarşamba


Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulu, 2007 yılı ürünü kütlü pamuk, yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi, kanola, dane mısır, aspir ve zeytinyağı üreticilerinin destekleme prim tutarlarını belirledi.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığının bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan Uygulama Tebliğine göre, 2007 yılı ürünü destekleme primi miktarı, kütlü pamukta kilogram başına 29 YKr (sertifikalı 34,8 YKr), yağlık ayçiçeğinde de 20 YKr olacak. Aynı şekilde 2007 ürünü soya fasulyesine kilogram başına 22 YKr (sertifikalı 26,4 YKr), dane mısıra 2 YKr, aspir ve kanolaya 22 YKr, zeytinyağına da 20 YKr destek sağlanacak.

Sertifikalı tohumluk kullanmak suretiyle kütlü pamuk ve soya fasulyesi üretimi yapan ve bu durumu belgelendiren üreticilere, prim miktarı yüzde 20 fazlasıyla ödenecek.

Destekleme primi ödemesinden yararlanmak isteyen üreticiler, kütlü pamuk, yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi, kanola ve aspir için 15 Nisan, dane mısır için de 30 Nisan akşamına kadar başvuruda bulunacak.

Destekleme prim ödemesinden yararlanmak isteyen zeytinyağı üreticilerinin tasiriye faturaları ile yapılacak son başvuru tarihi de 2 Haziran 2008 olarak belirlendi. Ancak üreticiler, bu tarihten sonra satılan zeytinyağlarına ait alım satım belgelerini 1 Ekim 2008 tarihine kadar teslim edebilecek.

Bu arada haksız yere yapılan destekleme ödemeleri, ödeme tarihinden itibaren gecikme zammı uygulanarak geri alınacak. Destekleme primi ödemelerinden haksız yere yararlandığı tespit edilen üreticiler 5 yıl süreyle hiçbir destekleme programından yararlandırılmayacak.

No comments: