Friday, April 04, 2008

Zeytin İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Protokolü Akhisar'da Toplandı

Kaynak:www.zeytinci.org
www.akhisarhaber.com
4 Nisan 2008,Cuma


Akhisar Belediyesi tarafından yer seçiminin kabulü yapılarak hayata geçirilecek olan Zeytin ve Zeytinyağı türevleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kuruluş protokolü toplantısı Akhisar Ticaret ve Sanayi Odasında yapıldı.Hayata geçmesi planlanan İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Akhisar ve çevresinde bulunan bütün zeytin işletme sahiplerine hitap edeceği bildirildi.

Akhisar Belediyesi tarafından yer seçiminin kabulü yapılarak hayata geçirilecek olan Zeytin ve Zeytinyağı türevleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kuruluş protokolü toplantısı Akhisar Ticaret ve Sanayi Odasında yapıldı.

Akhisar Türkiye’ de zeytin sektörü olarak kendini kanıtlamış ve bu aşamada büyük çabalar sarf etmesinin ardından ekili bulunan 30 bin 500 hektarlık zeytin ağacı ile Zeytin İhtisas ve Organize Sanayi Bölgesine kavuşuyor. Hayata geçmesi planlanan İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Akhisar ve çevresinde bulunan bütün zeytin işletme sahiplerine hitap edeceği bildirildi. Akhisar’ a 10 km uzaklıkta ve Süleymanlı Belediyesi sınırları içerisinde Akhisar-Soma yolu üzerinde yer alan yaklaşık 200 hektarlık alanı kaplayan Organize Sanayi bölgesinin büyük bir bölümü mera olduğundan dolayı maliyetinde düşük olacağı düşünülmektedir.

Manisa Vali Yardımcısı Ekrem Aylanç, Sanayi ve Ticaret İl Müdürü İrfan Akarsu, Akhisar Kaymakamı Mustafa Çek, Belediye Başkanı Salih Hızlı, Süleymanlı Belediye Başkanı Hasan Paşalı ve Şehir Plancısı Oya Küçük’ ün katılımı ile gerçekleşen protokol sonrası oluşan tüzel kişilikte Akhisar Belediyesi yüzde 90, Süleymanlı Belediyesi yüzde 5, Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası yüzde 1, Manisa İl Özel İdaresi yüzde 4 olarak pay dağılımı istenildi. Protokol toplantısı ardından imzaların ise en kısa sürede yapılacağı bildirildi.

Akhisar’ ı 50 yıllık bir master plan çerçevesinde çizdiklerini ve bu konuda gereken girişimleri tek tek gerçekleştirdiklerini belirten Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı “Ekonomide kalkınma hedefleri içerisinde en önemli politikalardan bir tanesi de sanayinin teşviki ve gelişimidir. OSB’ lerin sanayinin planlı yerleşiminin düşük altyapı maliyetleri ile sağlanması konusunda önemli bir görevi vardır. Bunun yanında düzenli ve planlı kentsel gelişme doğrultusunda kullanılabilecek bir araçtır. OSB’ler sanayinin düzensiz ve plansız yerleşimi sonucunda oluşabilecek kentsel sorunların giderilmesinde en etkili çözümlerden bir tanesidir. Yerleşmelerin mekansal organizasyonu ve yerleşmeler arası mekansal organizasyonların sağlıklı oluşmasında OSB ‘ lerin katkısı göz ardı edilemez. Bunların yanında ülkesel boyutta düşündüğümüzde dengeli bölgesel gelişme hedeflerini yine OSB ‘ler sayesinde sağlamak mümkündür.

10 Milyon Adet Meyve Veren Ağaç Bulunuyor
Akhisar Zeytincilik İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin önerilmesinin temel nedeni var olan hammaddenin mahallinde değerlendirilmesidir. Akhisar İlçe sınırları içerisinde; 4 milyon 984 bin adet meyve veren ağaç tespit edilmiştir. Ancak bu değer süreklilik arz eden ve bölge oluşturan alanlarda yapılan sayımlardan elde edilen değerdir. Sayılmayan ve dağınık halde bulunan ağaçlar da dahil edildiğinde yaklaşık 10 milyon adet meyve veren ağaç ilçe sınırlarında bulunmaktadır. Ancak baz alacağımız değer bununla da sınırlı kalmamalıdır. Akhisar ilçesi yakınında yer alan diğer ilçelerdeki Zeytin ağacı sayısı da dikkate alınmalıdır. Hayata geçecek bir ihtisas organize sanayi bölgesi, sadece bulunduğu yerleşmeyi değil, çevresindeki yerleşmeleri de etkileyeceğinden, çevre yerleşmelerin envanterleri de girdi oluşturmalıdır.

Yeni Yatırımlar İşsizlik Sorununa Çözüm Olacaktır
Akhisar’ da işsizlik sorunu olduğundan, yapılacak yeni yatırımlarda istihdam sorunu yaşanması mümkün değildir. Akhisar ve çevresi tarıma dayalı bir ekonomiye sahip olduğundan, tarımsal geçmişi olan kalifiye insan gücü oldukça fazladır. Bununla birlikte bu yeni yatırım alanlarında çalışmak üzere, Akhisar da bulunana Yüksek Okulun Zeytincilikle ilgili bölümlerinden mezun olan meslek sahibi işgücü de göz ardı edilmemelidir.

Yan Sanayi’ de Beraberinde Gelecektir
Zeytincilik İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin hayata geçmesi, birtakım yan sanayileri de beraberinde getirecektir. Ambalaj Sanayi ve Makine Sanayi bunların başında gelmektedir. Akhisar bugün bu ihtiyacı karşılayabilecek durumdadır. Ayrıca ihtiyaç halinde, Akhisar’ ın mevcut OSB içerisinde Makine ve Ambalaj konularında yeni yatırım yapma imkanı da mevcuttur. Akhisar Zeytincilik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili Akhisar Belediyesi ve Ticaret Odası ile birlikte yapılan araştırma ön talep çalışması sonucunda, bu bölgede yatırım yapmayı hedefleyen yatırımcı sayısı oldukça fazladır” dedi.

No comments: