Wednesday, April 16, 2008

Bergama Ovacık Altın Madeni, Pasa Alanlarını Zeytinliğe Dönüştürüyor

Cihan Hab.Aj.
16 Nisan 2008,Çarş.


İzmir'in Bergama ilçesindeki Ovacık Altın Madeni, açık ocak faaliyetinin sona ermesi nedeniyle Çanakkale yolu üzerine 20 bin zeytin fidanı dikimine başladı. Bir hafta içerisinde 5 bin fidan dikimi ile başlayan rehabilitasyon çalışmaları, bölgede memnuniyet meydana getirdi.

Koza Altın İşletmeleri AŞ Genel Müdür'ü İsmet Sivrioğlu, dünyanın en iyi çevre teknolojisine sahip Ovacık Altın Madeni'nde altın madenciliği ile tarımsal faaliyetlerin en iyi koşullarda bir arada yürütüldüğüne dikkat çekti. Sivrioğlu, "Ovacık Altın Madeni sahasındaki yeni rehabilitasyon alanı E24 Çanakkale yolu üzerinde işlem görmemiş hafriyatların bulunduğu pasa alanıdır. Ekim ayında açık ocakta faaliyet tamamlandıktan sonra hafriyatın bir bölümü ile açık ocak dolgu çalışmalarını gerçekleştirdik. Geriye kalan 150 hektarlık alana rehabilitasyon çalışmalarında kullanmak üzere belirli plan ve program dahilinde depoladığımız nebati toprağı sererek bölgeye örnek teşkil edecek zeytincilik ve çam fıstığı faaliyetlerini başlattık. Yeni rehabilitasyon alanında 20 bin, maden genelinde 50 bin zeytin fidanı dikerek bölgenin en büyük zeytinliğini oluşturmayı amaçlıyoruz. Dikilen fidanlar 3 yaşında olduğu için zeytin ve zeytin yağı elde etmeye bu yıl başlayacağız. Tüm rehabilitasyon alanlarımızda olduğu gibi bu bölgede de tarımda su tasarrufuna örnek olacak damlama sulama sistemini kullanacağız." dedi.

Koza Altın İşletmeleri AŞ, ekonomik ve sosyal kalkınmayı çevre korumayla birleştirerek sürdürülebilir madenciliğin dünyadaki en iyi örneğini sergiliyor. Çalıştığımız iki buçuk yıl içerisinde ödediği SSK işçi, işveren payları, devlet hakkı ve muhtasarlar ile birlikte 60 milyon YTL'yi bulan vergi ödüyoruz. Devlete ve millete olan inanç ve bağlılıkla ülkemizin kalkınması, insanımızın refah ve mutluluğu için çalışıyoruz. " dedi.

Maden sahasında bugüne kadar zeytin, fıstık çamı, limon servisi, akasya, leylandi ve meyve ağaçlarından oluşan 8 binin üzerinde ağaç dikimi gerçekleştirildi.

No comments: