Wednesday, April 16, 2008

Hatay zeytinyağı İtalya'dan tam not aldı

Anadolu Ajansı
16 Nisan 2008,Çarşamba


Hataylı üretici Yahya Kemal Nalçabasmaz, organik tarım uygulaması sonucu elde edilen zeytinyağının tadı, kokusu ve rengi ile İtalyan tat uzmanları tarafından birincilikle ödüllendirildiğini söyledi.

Nalçabasmaz yaptığı açıklamada, 520 dekar alanda 34 bin zeytin ağacından yılda yaklaşık 87 ton zeytinyağı elde ettiklerini bildirdi.

Dedesi ve babasının da zeytincilikle ilgilendiğini, ancak onların geleneksel yöntemlerle bu işi yaptığını ifade eden Nalçabasmaz, şöyle devam etti:

"Yıllardan bu yana Hatay zeytinyağının yeterince tanıtılmadığından şikayet ediliyordu. Bu kapsamda kentimizin ürününün tanıtımını yapmak için kolları sıvadım. Bunun için büyüklerimizden devraldığımız zeytinciliği öncelikle organik olarak yapmak için çalıştık ve kardeşim Yılmaz ile 5 yıllık bir proje hazırladık. Proje dahilinde öncelikle 2 bin 500 eski ağacın yanı sıra toplam 34 bin zeytin fidanımızı ürettik. Bu zeytinlerden yaklaşık 3 yılın sonunda ürün almaya başladık ve işlemesini organik sözleşmesi bulunan firmalarla birlikte yaptık. Daha sonra bu zeytinyağını kendi markamız olmadığı için Türkiye'de farklı firmalara sattık ve büyük ilgi gördük."

Zeytinyağlarının firmalar tarafından beğenilmesinin ardından mitolojide zeytinyağı anlamına gelen "Elea" adıyla tescilini yaptırdıklarını belirten Nalçabasmaz, ardından İtalya'da düzenlenen Dünya Zeytinyağı Tat Fuarına katıldıklarını söyledi.

İspanya, Mısır, Şili, Filistin, Arjantin, Fransa ve Türkiye'den çeşitli firmaların da yer aldığı fuarda zeytinyağlarının tadı, kokusu ve rengi ile İtalyan tat uzmanları tarafından beğenildiğini ve birincilikle ödüllendirildiğini vurgulayan Nalçabasmaz, "Bu fuarda zeytinyağımız sayesinde dünyanın değişik yerlerinden bilinen markaların önüne geçtik. Aldığımız bu başarı sayesinde İtalya'da yayınlanan uluslararası gurmelerin takip ettiği katalogda Türk firması olarak yerimizi aldık" diye konuştu.

Nalçabasmaz, İtalyan uzmanlar tarafından ödüllendirilen zeytinyağları ile 17-19 Nisan tarihleri arasında İstanbul'da düzenlenecek Anatolive 2. Avrasya Zeytin ve Zeytinyağı Prosesleri Fuarına katılacaklarını belirtti.

"Zeytinyağı konusunda marka kent olacağız"

Dalından sofraya kadar tüm aşamaları doğal olan zeytinyağının kendi markalarıyla yakında marketlerde yerini almaya başlayacağını bildiren Nalçabasmaz, zeytinyağı konusunda yurt içi ve dışında Hatay'ın ismini duyuracaklarını kaydetti.

Kentte zeytinciliğin önemli bir geçim kaynağı olduğunu, ancak bunların diğer illere gönderilerek oralarda işlendiğini ve markalaştığını belirten Nalçabasmaz, bu yıl içerisinde zeytinyağı işleme tesisi kuracaklarını ve kentte üretilen zeytinleri burada işleyeceklerini söyledi.

Organik olarak kurutulmuş domates, biber ve patlıcan da yetiştirdiklerini vurgulayan Nalçabasmaz, bu ürünlerin paketleme aşamasında olduğunu, yakında bunları da dünyaya tanıtacaklarını sözlerine ekledi.

No comments: