Thursday, April 24, 2008

Türk zeytinyağı çıtayı yükseltti


Akşam
24 Nisan 2008,Perş.


TÜRKİYE’DE ilk kez uluslararası standartlarda düzenlenen zeytinyağı kalite yarışmasının sonuçları açıklandı. Zeytin ve zeytinyağı sektörünün en büyük sivil toplum örgütü Zeytindostu Derneği’nin zeytinyağında kalite karmaşasına son vermek amacıyla düzenlediği 1. Ulusal Naturel Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması’nda firmalar ödüllendirildi. Yarışmaya katılan 24 zeytinyağı markasının Uluslararası Zeytin Konseyi’nin (IOC) kabul ettiği kriterlere göre Türkiye’den 2, İtalya’dan 1 laboratuvar tarafından değerlendirildiği yarışma sonucunda 8 marka ödüle değer bulundu.

Türk zeytinyağlarının ulaştığı yüksek kalite düzeyinin uluslararası kriterlere göre tescil edilmesi ve kalite kavramına yönelik suiistimallerin önlenmesi amacıyla düzenledikleri yarışma ile Türk zeytinyağlarının kalite çıtasını yükselttiklerini belirten Zeytindostu Derneği Başkanı Metin Ölken, “Daha önceleri objektif ve bilimsel olmayan yöntemlere göre bazı değerlendirmeler yapılıyordu. Ancak bu tür değerlendirmeler geçerliliği olmadığı gibi tüketicilerin de yanılmasına neden oluyordu. Sağlıklı bir kalite değerlendirmesinin yapılmaması sektörde haksız rekabetin yanısıra dünya pazarlarında Türk zeytinyağlarının kalitesi konusunda kuşkulara neden oluyordu. Sektörde yaşanan kalite karmaşasına son vermek amacıyla uluslararası kriterlere uygun bir kalite yarışmayı düzenlemeye karar verdik” dedi.

1.Ulusal Naturel Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması’nın sonuçları Zeytindostu Derneği’nin bir organizasyonu olan Anatolive Zeytin-Zeytinyağı Fuarı’nda açıklandı ve başarılı bulunan markaların sahiplerine törenle ödülleri verildi.

No comments: