Saturday, April 26, 2008

Zeytinyağı ve şarabın başkanları Vinolive'de


Haberekspres
26 Nisan 2008,Cumartesi


İzmir Fuarcılık Hizmetleri Kültür ve Sanat İşleri Ticaret AŞ Genel Müdürü Doğan İşleyen, 29 Mayıs-1 Haziran 2008 tarihleri arasında düzenleyecekleri Vinolive 2008 "5. Zeytin, Zeytinyağı, Şarap ve Teknolojileri Fuarı"na, Dünya Zeytin ve Zeytinyağı Konsey Başkanı Muhammed Sbitri, Dünya Bağcılık ve Şarapçılık Federasyonu Başkanı Peter Hayes ve Kuzey Amerika Zeytinyağı Birliği Direktörü Bob Bauer'in konuk olacağını söyledi.

İşleyen, üzümün ve zeytinin anavatanı Anadolu'nun ürün çeşitliliğini ve kalitesini sergilemek, Türk firmalarının global pazardaki rekabet güçlerini artırmasına yönelik girişimlere öncü olmak amacını taşıyan fuarda, ilk kez düzenleyecekleri uluslararası katılımlı Vinolive Sempozyumu'nun zeytin, zeytinyağı ve şarap üreticilerinin zirve toplantısına dönüşeceğini söyledi.

Sbitri'nin dünya zeytin ve zeytinyağı politikalarına yön veren örgütün dönem başkanlığını yürüttüğünü, Hayes'in, Türkiye'nin şarap zenginliği ve potansiyeline önem verdiğini, Bauer'in ise Türk zeytinyağı için en cazip ülke konumundaki ABD'nin zeytinyağı ithalatına yön veren kişi olarak dikkati çektiğini anlatan İşleyen, şu bilgiyi verdi:

"Sbitri ve Hayes fuar dolayısıyla ilk kez Türkiye'yi ziyaret edecekler. Konukların ağırlanması hem Türkiye, hem de İzmir için önemli bir fırsat olacak. Vinolive fuarına da dünya çapında büyük bir fuara dönüştürme arzusundayız. Yabancı yatırımcılara, bölgemizdeki zeytinyağı tesisleriyle şarap bağlarını gezdireceğiz. Anadolu'da zeytin ve şarap üretiminin antik yıllara dayandığını anlatacağız, sergileyeceğiz."

İşleyen, Kültürpark İzmir Fuarı Alanı'nda İZFAŞ tarafından düzenlenen fuara, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Odası, İzmir Ticaret Borsası, Ege İhracatçı Birlikleri, İzmir Ziraat Odası ve TMMOB'a bağlı Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölge Şubesi, Gıda Mühendisleri Odası Ege Bölge Şubesi, Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, Üzüm Üreticileri Sendikası ve Şarap Sanayicileri Derneğinin destek verdiğini bildirdi.

İşleyen, fuarın katılımcı ve ziyaretçi profilinin, sektör üreticisi ve alıcıları, makine-yedek parça ve yan sanayi üreticileri, ziraatçılar, sektör tedarikçileri, lojistik destek hizmeti veren kuruluşlar, sektör dernek ve birlikleri, konsept otel ve zincir marketlerin oluşturduğunu söyledi.

Tadım merkezi ve organik ürünler

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölge Şubesi'nin sekreteryasını üstlendiği, fuar kapsamında bu yıl ilk kez düzenlenecek uluslararası katılımlı Vinolive Sempozyumu ise zeytin, zeytinyağı ve şarap üreticilerinin zirve toplantısına dönüşeceğini ifade eden İşleyen, sempozyumunda, her iki sektörün bugünkü durumu, sorunları, çözüm yolları, geleceğe ilişkin yol haritası, ürün yetiştirilmesi ve pazarlaması, küresel ısınmanın zeytin ve üzüm yetiştiriciliğine etkisiyle ihracat ve teşvik politikalarının değerlendirileceğini kaydetti.

Fuar süresince "Akdeniz Mutfağı Yemekleri" tadım merkezler kurulacağını dile getiren İşleyen, bir holde de ilk kez Organik Ürünler Fuarı'nı gerçekleştireceklerini açıkladı. İşleyen, "Fuarımızda bu ürünlerin organik üretimlerinin yanı sıra, organik yiyecek ve içecekler ile organik giysi ve oyuncakları da tanıtacağız"dedi.
İşleyen, VINOLIVE 2007'ye 133 firmanın katıldığını, 5 bin 250 metrekare alan üzerinde gerçekleşen ve dört gün süren fuarı, 11 bin 687 kişinin ziyaret ettiğini hatırlattı.

Fuara 2004 yılında 97 firmanın katıldığı, 4 bin 273 kişinin ziyaretçi olarak geldiği, 2005'te katılımcı sayısı 100 olurken, ziyaretçi sayısının 6 bin 491'e yükseldiği, 2006 yılındaysa 104 katılımcıya karşılık 10 bin 233 ziyaretçinin fuarı gezdiği belirtildi.

No comments: