Monday, April 28, 2008

Kilis Zeytinyağı Dünyaya Tanıtılacak

İHA
27 Nisan 2008,Pazar


Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Kilis milletvekili Hüseyin Devecioğlu, Türk zeytinciliğinin sorunlarını tespit etmek için Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde(TBMM) araştırma komisyonu kurulduğunu söyledi.

Devecioğlu, yaptığı açıklamada, Kilis zeytin yağının dünyaya tanıtılması için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti. Devecioğlu,"Kilis önemli bir zeytincilik merkezi olmasına karşın, Türkiye'de bir çok kişi Kilis'te, yüz yıllardan beri zeytin yetiştirildiğini bilmiyor. Burada zeytinciliğin olmamasını bilmeyenlerin hatası değil, bizlerin hatası. Demek ki iyi tanıtım yapılmamıştır. Kilisli zeytin üreticilerinin bir an önce kooperatifleşmesi gerekiyor. Ancak birlik ve beraberlik içerisinde olursak başarılı oluruz. Kilis zeytin yağı paketlenerek satılmaya başlandı. Tarım danışmanlarının sayısının arttırılması gerekiyor. Babadan dededen kalma zeytinciliği bir tarafa bırakarak, dünyanın son teknolojisinin kullanıldığı sisteme geçmemiz lazım, bu birden bire olamaz. Süreç içerisinde yapılması gerekiyor. Milletvekili olduğumdan itibaren zeytinciliğin sorunları ile uğraşıyorum. Zeytin ve zeytinyağı ile diğer bitkisel yağların üretiminde ve ticaretinde yaşanan sorunların araştırılması için Meclis Araştırma Komisyonu kurulması konusunda çalışma yaptıktan sonra verdiğim önerge kabul edildi," dedi.

Türkiye'de zeytinciliğin masaya yatırıldığını kaydeden Devecioğlu, "Zeytin ve zeytinyağı ile diğer bitkisel yağların üretiminde ve ticaretinde yaşanan sorunların araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu görevine başladı. Bu komisyonda Aydın milletvekili Ahmet Ertürk, Balikesir milletvekilleri Ahmet Edip Uğur, İsmail Özgün, Bursa milletvekili Ali Koyuncu, Denizli milletvekili Mehmet Salih Erdoğan, Hatay milletvekili Abdulhadi Kahya, Manisa milletvekili Recai Berber, Osmaniye milletvekili İbrahim Mete Doğruer, Yalova milletvekili İlhan Evcin ile birlikte çalışıyoruz. Komisyon Türkiye'nin dört bir tarafındaki zeytin üreticileri, birlikler ve kooperatiflerin sorunlarını dinliyor. Türkiye ve dünyada zeytinyağına olan talep her geçen gün artmaktadır. Zeytinciliğin, gerekli çalışmalar yapıldığı zaman iyi bir noktaya geleceğini düşünüyorum. Ziraat mühendisleri, İl Tarım Müdürlükleri, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, üniversiteden akademisyenlerin, sivil toplum örgütlerinin görüşlerini, önerilerini alıyoruz,"diye konuştu.

No comments: