Monday, April 14, 2008

Zeytinciliğe Başlayan Çiftçilere Budama Eğitimi

Cihan Haber Ajansı
14 Nisan 2008,P.tesi


Doğu Akdeniz Zeytinbirliği, öncülüğüne düzenlenen kursta zeytincilik yapan çiftçilere budama eğitimi veriliyor. Özellikle son yıllarda artan zeytincilikte istenilen verimin elde edilmesi için başta budama, hastalık ve zararlılar ile mücadele konularında çiftçilere bilgi verildi.
Adana Çiftçiler Birliği toplantı salonunda başlayan kurs Cuma günü sona erecek. Kursa katılan çiftçilere kurs sonunda Yüreğir Halk Eğitim Merkezi tarafından sertifika verilecek. Adana İl Tarım Müdürlüğünün de katkıları ile gerçekleşen kurs 30 saat sürecek. Kurs'un açılışında konuşan Doğu Akdeniz Zeytinbirilği Başkanı Mehmet Güler, 2007 itibarıyla 140 milyon Zeytin ağacı bulunan Türkiye'nin bu alanda önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

Adana'da özel idare teşviki ile bölgede ki zeytin ağacı sayısı Türkiye'nin yüzde 7.5'una ulaşmasının beklendiğini kaydeden Güler, "Dünyada halen mevcut zeytinyağı açığının giderek büyümesine karşılık, bunun sadece Akdeniz'e kıyısı bulunan ülkelerden temin edilebilmesi Türkiye'nin şansını arttırıyor. Dünyada zeytinyağı tüketimi hızla artıyor. Yeni gelişen pazarlardan ABD, Japonya, Hindistan, Rusya ve bilhassa Çin öne çıkmakta. Soya ağırlıklı beslenen ve zeytinyağı tüketimi 2001'den buyana her yıl ortalama yüzde 70 artan Çin'de, zeytinyağı ithalatının 2011'de 120 bin ton olacağı tahmin ediliyor. Çin'in hedef olarak tüketeceği bu zeytinyağı açığı, Türkiye'nin üretimini iki katı. İç tüketim de arttığı takdirde bugünkü zeytin ve yağ üretimi iç tüketim ve ihracatı karşılamayacağı aşikardır." dedi.

Zeytin budamasını global konjuktüre uygun yapılmasının ekonomiye önemli katkı sağlayacağını belirten Güler, bu durumun yöre sanayi ve ticaretine de önemli katkı sağlayacağını kaydetti.

No comments: