Sunday, April 13, 2008

Ayçiçeğinde fiyat artınca, kanola yağına talep arttı


Haber Ekspres
11 Nisan 2008


Son bir yılda ayçiçeği yağı fiyatının iki kat artmasıyla Avrupa ülkelerinin yıllardır kullandığı kanola yağı, market raflarında daha fazla yer almaya başladı. Fiyat farkının azalması ve Türkiye'de kullanım miktarının azlığı sebebiyle aralıklı olarak üretilen kanola yağı, daha çok karışım yağlarda kullanılıyordu.

2007 yılı iç piyasa hasat dönemindeki ayçiçeği yağı yetersizliği, fiyatların yükselmesine sebep oldu. Vatandaşlar da ayçiçeği yağından yüzde 25 daha ucuz olan kanola yağına yöneldi.

Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nde üretim yapan Yonca Gıda AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Said Türek, pazara ilk defa yoğun bir şekilde kanola yağı sunmaya başladıklarını söyledi. Türek, "Türk halkının damak tadına uygunluğu sebebiyle kanola, yağ fiyatlarının en çok yükseldiği 2008 yılında denenme imkanına kavuştu. Vatandaşların bu yağı beğenmesiyle birlikte daha bol ve sürekli olarak pazarda bulunulabilirliği, ancak yeni mahsulün çıkacağı 2008 Eylül ayından sonra mümkün görünmektedir, çünkü stoklar gittikçe azalmaktadır. Bununla birlikte Türkiye'nin sıvı yağ pazarında bir seçenek olarak görülebilecek kanola yağının, gelecek hasat döneminde daha da yüklü miktarlarda ithal edileceği ve market raflarında ciddi pay sahibi olacağı düşünülmektedir. Ayrıca kanolanın yağlı tohumundan elde edilen küspe de hayvancılık sektörünün yem ihtiyacını büyük ölçüde karşılayacaktır." dedi. Gelişmiş ülkelerin yüzde 85'inin kullandığı kanola yağının, sarı çiçekli kanola bitkisinden elde edildiğini anlatan Said Türek, üretiminin diğer yağlara göre daha kolay olduğunu ve senede iki defa hasat yapılabildiğini söyledi. Kanolanın tekli doymamış yağlar yönünden zengin olduğunu aktaran Türek, hem bu yönü hem de tat açısından zeytinyağına benzediğine işaret etti.

Türek, kötü kolestrolü düşürüp iyi kolestrolü dengeleme özelliğine sahip olan kanola yağının özellikleriyle ilgili şu bilgileri verdi: "İçerdiği omega 3 yağ asidi, E ve K vitaminleriyle hem antioksidan etkiye hem de beyni geliştirici özelliklere sahiptir. Ayrıca ayçiçeği yağına göre ısıya daha dayanıklı olduğu için iyi bir kızartmalık olan kanola yağı, aynı zamanda hafif olduğu için de bütün yemeklerde rahatlıkla kullanılabilir. Kalp hastalıkları riskini azaltmak ve kolestrolü dengelemek için iyi bir tercih olan kanola yağı, bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir. Serbest yağ asidi miktarı, diğer yağlı tohumlara göre daha azdır. Kanada ve Avustralya'da üretilen kanola yağları, yüzde 0.35 serbest yağ oranına sahip olmasıyla kaliteli olarak nitelendirilmektedir. Bu durumda Türkiye'nin yüzde 0.30 serbest yağ içeren kanola yağı daha kaliteli olmaktadır."

No comments: