Thursday, April 03, 2008

Margarinciler ‘bize haksızlık etmeyin’ diye tanıtıma geçti


Akşam
03 Nisan 2008,Perşembe


MUTFAK Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD), bitkisel yağ hakkında yanlış bilinenleri düzeltmek amacıyla “7 Gerçek” kampanyası başlatıyor. Türkiye’nin önde gelen beslenme uzmanları, margarinin sanılanın aksine zararlı olmadığını anlatacak. MÜMSAD’ın desteklediği ‘7 Gerçek’ kampanyasında Prof. Dr. Ayşe Baysal, Taylan Kümeli, Selahattin Dönmez ve Neşe Erberk görev alacak. Kampanyanın amacı Türkiye’de gitgide azalan bitkisel yağ satışlarını artırmak. Geçtiğimiz yıl Türkiye’de 650 milyon paket margarin satıldı. Buna karşın Türkiye’nin kişi başı margarin tüketimi 2 kilo düzeyinde oysa bu rakam Belçika’da 26, Singapur’da 45 kilo. MÜMSAD Başkanı Metin Yurdagül, yardımcısı Mustafa Seçkin ve Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başanı Prof. Dr. Tanju Besler, başta kalp hastalıkları uzmanı doktorlar ve basın mensupları olmak üzere toplumun her kesiminin margarinin zararlı olmadığı konusunda bilinçlendirileceğini söyledi.

Kolesterol var sanıyorlar
MARGARİN tüketmeyenler arasında yapılan bir araştırmada, “Neden margarin almıyorsunuz?” sorusuna büyük bir kesim “Kolesterol içerdiği için” cevabı veriyor. Oysa margarinler bitkisel (nebati) yağ olduğu için kolesterol içermiyor. Kolesterol sadece hayvansal besinlerde var. MÜMSAD, yanlış imaj oluşmasın diye trans yağ için atağa kalkıyor. Son dönemde zararları konuşulan trans yağlar en az margarinlerde yer alıyor. Margarindeki trans yağ oranı yüzde 1’den daha az.

Margarin hakkındaki 7 gerçek
-Margarin tamamen bitkisel yağlardan üretilir
-Margarin kolesterol içermez
-Margarin trans yağ içermez
-Margarin beslenme çeşitliliğine katkı sağlar
-Margarin omega 3 ve omega 6 yağları içerir
-Margarinde A ve D vitaminleri bulunur
-Margarin iyi bir enerji kaynağıdır

1 comment:

Anonymous said...

üniversitelerin bağımsız bilim üreten kurumlar olmaktan çoktan çıkıp, kapitalist sisteme göbekten bağlı, onun bilgisini üreten kurumlar ya da daha doğrusu ticari işletmeler haline geldiğinin en basit, yalın kanıtlarından birini oluşturuyor bu haber.