Friday, April 04, 2008

Ege'den yapılan ihracatta durgunluk!


Tarım Merkezi
02 Nisan 2008,Çarsamba


ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI İHRACATI DURMA NOKTASINA GELDİ
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’nin mart ayı ihracatı önceki yılın mart ayına göre yüzde 59 düştü.


Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, son günlerde döviz kurlarında meydana gelen artışların, Mart ayı ihracat rakamlarına yansımadığını, bu nedenle “döviz yükseldi, bu da ihracatçıya yarayacaktır” şeklindeki değerlendirmelerin “henüz realize olmadığını” kaydetti. Türkmenoğlu yaptığı yazılı açıklamada, düşük döviz kuru nedeniyle yerli girdi kullanımı yüksek sektörlerin, dünya ile rekabet edebilecek fiyat oluşturmada zorlandıklarını belirtti. İhracat sektöründe anlaşmaların aylar öncesinden yapıldığına işaret eden Türkmenoğlu, Ege Bölgesi’nde tarımsal ürün ya da tarıma dayalı sanayi ürünleri ihracatının Türkiye ortalamasının çok üzerinde olduğunu kaydederek, şu bilgileri verdi:

“Bu sektörlerin yaptığı ihracatın yarattığı katma değerin tamamına yakınının ülkede kalması önemli bir avantaj. Ancak, bu sektörler düşük döviz kurları nedeniyle dünyadaki rakipleri ile rekabet edemez hale geldi. Son günlerde döviz kurlarında meydana gelen kısmi artışlar, Mart ayı ihracat rakamlarına yansımış değildir. Bu nedenle ‘döviz yükseldi, bu da ihracatçıya yarayacaktır’ şeklindeki değerlendirmeler henüz realize olmadı.”

EİB MART AYI RAKAMLARI

Diğer yandan EİB’den yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin Mart ayı ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 23 arttı ve 10 milyar 950 milyon dolara ulaştı.

Ancak, Ege İhracatçı Birlikleri, 2007 yılının Mart ayındaki 580 milyon 302 bin dolarlık ihracatı koruyamadı.

Bu yılın Mart ayında EİB’in ihracatı 578 milyon 180 bin dolara geriledi. Mart ayında Ege İhracatçı Birlikleri’nin tarım sektöründe faaliyet gösteren birliklerinin ihracat performansı yüzde 2 gerilerken, sanayi ürünleri ihracatı yüzde 1 düştü.

Uzun yıllardır yüzde 25-30 oranında ihracat artışı kaydeden Ege Maden İhracatçıları Birliği ise yüzde 8’lik artışta kaldı. Yüzde 81’lik ihracat artışı ile Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği en başarılı birlik olurken, yüzde 59’luk düşüşle Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği en kötü performansı gösterdi.

BİRLİKLERİN PERFORMANSI-
2008 yılı mart ayında Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği yüzde 41’lik ihracat artış hızı ile 48 milyon 465 bin dolarlık ihracat rakamına ulaştı. Ocak-Mart dönemindeki kuru meyve ihracatı ise 150 milyon 947 bin dolara yükseldi. Üç aylık dönemdeki artış oranı yüzde 51 oldu. Özellikle kültür balıkçılığı ve yumurta ihracatı ile başarılı bir grafik yakalayan Ege Canlı Hayvan Su Ürünleri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği 2008 yılı mart ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 30’luk artış sağladı ve 24 milyon 32 bin dolarlık ihracat yaptı. Ocak-Mart döneminde ise yüzde 86’lık sıçrama ile 123 milyon 383 bin dolarlık ihracata imza attı. Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği yüzde 27’lik artışla 25 milyon 813 bin dolarlık ihracat yaptı. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği de yüzde 12’lik artışla 36 milyon 897 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. EİB içinde en fazla ihracat yapan birlik olan Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği ise yüzde 5’lik artışla 156 milyon 920 bin dolara ulaştı.

ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI İHRACATI DURMA NOKTASINA GELDİ
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’nin mart ayı ihracatı önceki yılın mart ayına göre yüzde 59 düştü. Geçen yıl 26 milyon 849 bin dolar olan ihracat rakamı bu yılın mart ayında 11 milyon 57 bin dolar olarak gerçekleşti. Ege Tütün İhracatçıları Birliği’nin ihracatında da yüzde 46 oranında düşüş oldu. 2007 yılı mart ayında 64 milyon 279 bin dolarlık ihracat yapan Ege Tütün İhracatçıları Birliği bu yılın aynı ayında 34 milyon 950 bin dolarda kaldı. Ege Bölgesi’nin lokomotif sektörlerinden Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği ise yüzde 4’lük düşüşle 99 milyon 194 bin dolara geriledi. Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği yüzde 5’lik eksilme ile 26 milyon 834 bin dolar, Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği yüzde 8’lik azalma ile 14 milyon 311 bin dolarlık ihracata imza attılar.

No comments: