Tuesday, April 22, 2008

En iyi zeytinyağı 2007'nin kataloğuna giren Kuşadası Gürsel Tonbul Çiftlik İşletmesi, dünya devleri arasında yerini aldı..


Tarım Merkezi
22 Nisan 2008,Salı


Dünyanın geleneksel yöntemlerle sıkılmış en iyi 101 zeytinyağının arasına Kuşadası'ndan bir firma, 3 ayrı markayla girdi.

Merkezi İtalya'da bulunan 'Uluslararası Organik Zeytinyağı Yarışması- Premiobiol- 2007'nin kataloğuna giren Kuşadası Gürsel Tonbul Çiftlik İşletmesi, dünya devleri arasında yerini aldı. İtalya'da Bari Ticaret Odası tarafından İtalya Organik Tarım Konsorsiyumu ve Andria Belediyesi ana sponsorluğunda düzenlenen, İtalya Gıda ve Tarım Bakanlığı'nca desteklenen, 'Uluslararası Organik Zeytinyağı Yarışması- Premiobiol- 2007' yarışmasına biri Kuşadası'ndan olmak üzere Türkiye'den 10 üretici katıldı. Yarışmada 41 ülkenin 41 zeytinyağı uzmanından oluşan jüri değerlendirme yaptı. Kuşadası'ndaki Gürsel Tonbul Çiftlik İşletmesi 'Yerlim Ada', 'Yerlim Anya' ve 'Yerlim Andız' markalı 3 zeytinyağıyla yarışmanın 'dünyanın geleneksel yöntemlerle sıkılmış en iyi zeytinyağı' kataloğuna girdi. Türkiye'den iki ayrı firma daha birer ürünüyle aynı kataloğa girme başarısını gösterdi.



GÜRSEL TONBUL, ORGANİK TARIMDA ÇOK İDDİALI

Sedef Seçkin Büyük
Capital


Bu yaz tatilimde Kuşadası’nda keşfettiğim bir yer beni çok etkiledi. “Değirmen” adlı doğanın kucağındaki bu işletme, çeşitli restoranlar, organik tarım alanları, bir çiftlik ve organik ürünlerin satıldığı bir marketten oluşuyordu. Otellerin ve şehrin kalabalığından uzak, insana huzur veren bu yerin, kime ait olduğunu araştırdığımda karşıma Gürsel Tonbul çıktı. Tonbul, Türkiye’ye en fazla turist getiren acentelerden biri olan Diana Turizm’in sahibi olan Hasan Tonbul’un eşi. İngilizce öğretmenliği eğitimi almış, son derece zarif bir kadın. Diana Turizm’in gelişiminde onun da önemli katkıları var. Onu bu ilginç girişimin hikayesini öğrenmek için aradım… “Değirmen”in kuruluş öyküsünü bana şöyle anlattı:

“Benim ve eşimin çocukluğum bağlarda, bahçelerde geçti. Turizmden kazandığımızı doğaya yatırdık. Kuşadası’nda 2 bin dönüm arazi aldık. Bu arazilere zeytinlikler, üzüm bağları, meyve bahçeleri kurduk. 1995’e geldiğimizde bu hobimiz olmaktan çıkıp ciddi emek isteyen bir işe dönüşmüştü. Biz de ‘Değirmen’i kurduk. Üretilen organik tarım ürünlerinin bir bölümünü restoranımızda kullanıyoruz. Bir bölümünü de ‘Yerlim’ markası ile satışa sunuyoruz.”

Gürsel Hanım’ın böyle mütevazı anlattığına bakmayın… Şimdiden “Yerlim” markası ile 2 yılda bir 50 ton organik zeytinyağı üretmeye başlamış bile. Üretimin üçte birini ise şişelenmiş ve “markalı” olarak ihraç ediyor.

Gürsel Hanım, şarapta da 10 ton ile özel üretime başlamış. Şimdilik Cabarnet Sauvignon tipi şaraplık üzümler üretiyor. Önümüzdeki yıllarda Chardonay ve Merlot üzümleriyle de üretime başlamayı hedefliyor. Tonbul, “Çok yakında 3 kırmızı ve 1 beyaz şarabımızı gurme marketlerde bulabileceksiniz” diyor.

No comments: