Tuesday, April 01, 2008

-Charles nerede? Gazete nerede? - Charles resimdeki zeytinlikte!


Geçtiğimiz aylarda, İspanya’da Cazorla Jaén’de The Olive Oil Gazette’nin yayıncısı Charles Butler Mackay, blog’unda “Gazete Nerede?” başlığı ile verdiği bir haberde zeytinliğindeki hasat işlerinin başında bulunma zorunluluğu nedeniyle yayınının bir süre aksayabileceğini bldirdi ve blog’unun sürekli takipçisi olan okurlarından özür diledi.

Kanada Toronto doğumlu olan Charles Butlor, İspanya’da ailesinden kalma yüz yıllık zeytinliğin sahibi olarak zeytin-zeytinyağı ticareti yapıyor. Aynı zamanda da gönüllü olarak İspanya’daki, dünyadaki zeytincilikle ilgili haberleri, http://www.olivegazette.blogspot.com/ web adresindeki blog’undan aktarıyor; üretim, rekolte, fiyatlar, gelişmeler konusunda çok ciddi ve değerli analizler yapıyor. Özellikle dünyadaki gelişmeleri bilmek isteyenler için çok yararlı olacağına inandığımız bu yayınları bütün zeytindostlarına tavsiye ediyoruz. Blog arkadaşı olmaktan çok mutlu olduğum Charles Butlor’la arada yazışıyor, bilgi alışverişinde bulunuyoruz. Sağolsun kendisi özellikle Türkiye ile ilgili bir şeyler yazacak olduğunda mutlaka bilgi alışverişinde bulunuyor.

Charles’ın soyadı Butlor’ın Türkçedeki karşılığı “kahya”. Kendisine Edremit Şenliği’nden eski bir zeytin hasadı ritüelinin, tayfaların bahşiş karşılığında bırakmak üzere kahyayı ağaca bağlamalarının fotoğrafını gönderdiğimde karşılıklı gülüştük. “Ne yani Türkiye’ye geldiğimde beni ağaca mı bağlayacaksınız?” dedi. Sonra nazire olarak bana göbek adımdan adaşım olan Mehmet Uzel’in Kanada’da zeytin satarken çekilmiş fotoğrafını gönderdi.

Her neyse, asıl bahsetmek istediğim İspanya’da Tarım Bakanlığı’nın sunduğu bir hizmet.

Charles Butlor’ın hasat zamanı arayanların kendisini nerede bulabileceklerini bildirdiği, benim de sevgili Hasan Köşklü’nün haber vermesiyle farkına vardığım bir uygulama.

İspanya Tarım Bakanlığı’nın sunduğu SIGPAC ( http://sigpac.mapa.es/fega/visor/ )isimli bu sistemle herhangi bir zeytinliğin parametreleri girildiğinde havadan fotoğrafı görüntülenebilmekte. Charles nerede, diye merak edenler, Hasan Köşklü’nün gönderdiği yukarıya kopyaladığım fotoğraftan zeytinliğini görebilirler. Ve İspanya Tarım Bakanlığı’nın ne kadar önemli bir hizmet verdiğini anlayabilirler. Ağaçlar tek tek görülüyor; nerdeyse ağaçlarda ne kadar zeytin olduğu bile görülebilmekte.

Malum bizde her sezon tekrarlanan efsaneler vardır; ağaç varlığımız şu kadar arttı, 135 milyon oldu, yakında İspanya’yı yakalayacağız, bu sene rekolte şöyle böyle diye. Ama hiç kimse tam ve gerçek rakamı bilmez. Keşke bizde de İspanya’daki gibi bir sistemi Tarım Bakanlığı’mız sunsa da bu geyik bitse.

No comments: