Saturday, May 17, 2008

"1. Ulusal Zeytin Öğrenci Kongresi" Başladı

İHA
17 Mayıs 2008,Cumartesi


"1. Ulusal Zeytin Öğrenci Kongresi" Balıkesir'in Edremit ilçesinde başladı.
Üniversitelerde zeytin konusunda eğitim alan ve zeytine merak duyan öğrencilerin çalışmalarını aktarması, bilgilerini paylaşması ve bilimsel etkinliklere önem verilebilmesi amacıyla bu yıl ilk kez düzenlenen "1. Ulusal Zeytin Öğrenci Kongresi" Edremit Şükrü Tunar Kültür Merkezi'nde başladı. Balıkesir Milletvekili Ahmet Edip Uğur, Kaymakam Şefik Aydın, Balıkesir Üniversitesi (BAÜ) Rektörü Prof Dr. Şerif Saylan, İl Tarım Müdürü Runnettin Ceyhun, BAÜ Edremit Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Sakin Vural Varlı, eğitimciler ve çok sayıda öğrencinin katılımıyla başlayan bilimsel amaçlı programda, günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldı. Kürsüye gelen okul müdürü Varlı, Türkiye'nin en önemli zeytin merkezinin Edremit Körfezi olduğunu ve Kaz Dağları'nın dünyanın ikinci oksijen merkezi olduğunu hatırlatarak böyle bir etkinliğin Türkiye'de ilk kez gerçekleştiğine dikkat çekti.

Edremit Zeytincilik Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Sema Bağdat yaşar ise, program akışını aktardı. Ardından kürsüye gelen BAÜ Rektörü Şerif Saylan da programa katkı saylayan herkese teşekkür ederek Türkiye'de ilk kez örnek bir program düzenliyor olmanın gururunu yaşadıklarını ifade etti. Bölgedeki zeytin ağacı sayısındaki artışa dikkat çekerek bazı istatistik bilgileri veren Milletvekili Ahmet Edip Uğur ise, "Zeytincilik sektörü üzerine 2006 yılında TBMM'de araştırma komisyonu kuruldu. 16 milletvekili bu komisyonda hizmet veriyor. Bunların ilk konusu da Arge ve Eğitimde Yetersizlik oldu. Zeytin ve zeytinyağı üzerinde geri kalmışlığımızın önüne geçebilmek için çalışmalarımızı hızlandırmamız gerekir. Islah çalışmalarımız geriden geliyor. Türkiye'de üretilen zeytinlerin yüzde 90'ı 2-3 çeşit üzerinden devam etmektedir. 2-3 yıl sonra ülkemizde zeytinyağı üretiminin 110 bin tondan, 250-300 bin tonlara çıkmasını hedefliyoruz. Yunanistan'da kişi başına tüketilen zeytinyağı miktarı 15 litre, Suriye'de 4 litre ve Türkiye'de sadece 1 litredir. 29 Mayıs'ta İzmir'de düzenlenecek olan zeytincilik fuarına katılacağız" diye konuştu.

Program sonunda ise "1. Ulusal Zeytin Öğrenci Kongresi"ne destek veren sponsor firmalara Milletvekili Ahmet Edip Uğur tarafından teşekkür plaketleri verildi. Akşam saat 19.00 ile 21.30 arasında Sabit Ertür Zeytinyağı Müzesi'nde tüm katılımcılara kokteyl verildi. Kongrenin ikinci gününde ise, öğrencilerin zeytin ve zeytinyağı üzerine yaptığı çalışmaları üzerine bilgiler verildi ve kapanış paneli yapıldı. Programa, Ankara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Aziz Tekin, Uludağ Üniversitesi'nden Prof. Dr. Şeref Güçer, Celal Bayar Üniversitesi'nden Prof. Dr. Özlem Tokuşoğlu ve BAÜ'nün tüm yüksek okul müdürlerinin katılım gösterdiği öğrenildi.

No comments: