Sunday, May 25, 2008

Biri çiftlikte ağa, diğeri zeytinyağında marka

Bülent Yardımcı
Milliyet
25 Mayıs 2008,Pazar


Hatay’da “hanım ağa” Ferhan Kuseyrioğlu, ayağına çizmelerini geçirip gün boyu tarlalarda dolaşıyor. Sevim Yağcı ise zeytinyağına kendi adını verip Kilis’te ilk ‘markalı zeytinyağı’nı üretiyor

İKİ KADIN, İKİ BAŞARI ÖYKÜSÜ

‘Hanım ağa’, Osman Ağa Çiftliği’ni büyütüyor

AA HATAY

Hatay’da ağabeyinin ölümünden sonra aile topraklarının başına geçmek zorunda kalan Ferhan Kuseyrioğlu disiplinli çalışmasıyla 15 yılda Bereket Osman Ağa Çiftliği’ne yeni topraklar kattı. Çalışanların “hanım ağa” dediği Kuseyrioğlu işçilerinin sorunlarıyla tek tek ilgilenip çocuklarını üniversiteye gönderdi.

Mimar Sinan Üniversitesi Tekstil bölümünü bitiren Kuseyrioğlu yurtdışına gidip çalışmayı düşünürken rüzgârın kendisini buğday, zeytin ve pamuk tarlalarının içine attığını söyledi. Kuseyrioğlu çiftçiliğe başlama hikayasini şöyle anlattı:

“Üniversiteyi bitirdikten sonra 8 yıl kendi işyerimi açarak hediyelik eşya satmaya başladım ve burada ticareti öğrendim. Aileme ait toprakları ağabeyim Fuat idare ediyordu. Ancak ağabeyimi 1994 yılında kanserden kaybedince ailenin ikinci çocuğu olarak işler bana kaldı.
İlk önce ne yapacağımı şaşırdım çünkü tarlayla ilgili hiç bir şey bilmiyordum. Aile mirası bu tarlaların satılmasına da gönlüm razı olmadı ve kolları sıvayıp, ayağıma çizmeleri geçirip tarlaya indim.”

Kuseyrioğlu, çitçiliğe başladığı yıllarda üzerindeki acemiliği gece gündüz çalışarak attığını, aile mirası topraklara disiplinli çalışması nedeniyle yenilerini kattığını kaydetti.

‘İşçilerim bakımlı olmalı’
Kendisinin diğer ağalardan farklı olduğunu söyleyen Kuseyrioğlu, “İşçilerimle birebir ilgilenip sorunlarını takip ederim. Onlar benim çalışanım değil, ailem gibi. Herhangi bir sağlık sorunlarında her türlü desteği yaparım.

Çalışanlarımdan dürüst ve saygılı olmalarının yanı sıra mutlaka bakımlı olmalarını isterim. Bütün çalışanlarıma öncelikle diş fırçası, macun ve deodorant hediye ederim. Ev kadınlarına da bakımlı olmaları konusunda yardımcı olurum” diye konuştu.

İşçilerine ve onların çocuklarına maddi desteğin yanı sıra manevi katkıda da bulunduğunu ifade eden Kuseyrioğlu, şöyle devam etti:

“Hiç evlenmedim, ama bilgisayar mühendisinden öğretmene bir sürü çocuğum var. Bütün işçilerin çocukları ile tek tek ilgilenir dertlerini dinlerim. Onları üniversite eğitimi almaları yönünde ikna ediyorum. Meslek sahibi olmaları için elimden geldiğince de destek oluyorum. Bazen anne ve babalarına anlatamadıklarını benimle konuşurlar. Onlara verdiğim destek ve yakınlıkla beni anneleri gibi görürler.”

‘Emeğimin karşılığını alamıyorum’
Kuseyrioğlu, çiftçilerin sorunlarıyla ilgili olarak ise gübre, mazot fiyatlarının arttığını, küresel ısınmanın da üretimi olumsuz etkilediğini söyledi. Kuseyrioğlu, “Yıllardır ektiğim bu topraklarda artık emeğimin karşılığını alamaz duruma geldim” dedi.

Sevim Yağcı, Kilis’te bir ilke imza atıyor
Kilisli diş hekimi Dr. Sevim Yağcı, Kilis’in ilk markalı zeytinyağını üretti.
Arkeolojik kayıtlara göre Güneydoğu Anadolu’da 8 bin yıldan beri zeytin üretiliyor. Ancak, Güneydoğu’da öne çıkmış bir zeytin veya zeytinyağı markası bulunmuyor.
Toplam 2 milyon zeytin ağacı bulunan Kilis ilçesinde, ilk zeytinyağı markasını yaratan diş hekimi Sevim Yağcı oldu. Yağcı, ürettiği organik zeytinyağını önce sınırlı miktarda pazara sundu. Daha sonra kendi adını marka yapan diş hekimi böylece sektöre “Dr. Sevim Yağcı Zeytinyağı”nı kazandırmış oldu.

Hem ana hem de baba tarafından Kilisli olan Yağcı, aileden kalan zeytin bahçesinde 2003 yılında organik zeytin üretmeye başlamış. 2005 ve 2006 yıllarında elde ettiği az miktardaki organik zeytinyağını toptan satmış. İlk kez geçen yıl, kendi markası ile zeytinyağı pazarına girmiş.

Kilis zeytini, yağının üstün evsafı ile öne çıkan bir çeşit. Yüzde 35 yağ oranı ile ülkemizde yağ verimi en yüksek zeytin çeşitlerinin başında geliyor. Kilisliler “Bizim zeytinyağımız Ege zeytinyağından daha iyidir” diyorlar.

Sıra zeytinle sabunda
Binlerce yıllık zeytinyağı geçmişi olan Kilis’te, ilk markalı zeytinyağını pazara sunma başarısını gösteren Yağcı, şimdi de markalı yeşil ve siyah zeytin yapmaya hazırlanıyor. Sevim Yağcı, ekim ayında hizmete girecek olan zeytinyağı fabrikasında, sofralık zeytin ve sabun da işleyecek. Anaçlık olarak ayırdığı 30 dekar zeytin bahçesinde de Kilis Yağlık Zeytin Fidanı üretecek.

Yağcı’nın en büyük yardımcısı elektronik mühendisliği öğrencisi olan kızı Eda Ağaoğlu. Annesinin dalgalandırdığı Kilis Zeytinyağı bayrağını Eda Ağaoğlu devralmaya hazırlıyor.

No comments: