Tuesday, May 27, 2008

TBMM Zeytin ve Zeytinyağı Araştırma Komisyonu, Aydın'da Sektörün Sorunlarını Dinledi.

İHA
27 Mayıs 2008,Salı


KOMİSYON, AYDIN'DA SEKTÖRÜN SORUNLARINI DİNLEDİ

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Zeytin ve Zeytinyağı Araştırma Komisyonu, Aydın'da sorun dinledi. 29 Mayıs Akşamı'na kadar devam edecek olan Ege turunu Aydın'dan başlayan Meclis Araştırma Komisyonu üyeleri Aydın'ın Köşk İlçesi'nde Tariş ve Dalan Tesisleri'nde incelemelerde bulundu. Köşk Tariş Yönetim Kurulu üyesi ve zeytin ve zeytinyağı üretiminde uzman olan Hasan Köşklü tarafından komisyon üyelerine komisyon üyeleri bilgilendirildi.

İnceleme gezisinin ardından Aydın Ticaret Borsası'nda düzenlenen toplantıda ise sektör temsilcileri ve zeytinyağı fabrikası işletmecileri, yaşadıkları sorunları, TBMM Zeytin ve Zeytinyağı Araştırma Komisyonu üyeleri'ne aktardı.

Balıkesir Milletvekili Ahmet Edip Uğur Başkanlığı'nda Başkan Yardımcısı Aydın Milletvekilleri Ahmet Ertürk ve Katip Ali Uzunırmak ile milletvekilleri Kemal Demirel, Abdülhadi Kahya, Hüseyin Devecioğlu, İlhan Evcin, Ergün Aydoğan, Ali Koyuncu, Gürol Ergin, Mehmet Salih Erdoğan, İsmail Bilen, İsmail Özgün, İsmet Büyükatman ve İbrahim Binici ile değişik üniversitelerde görevli uzmanlardan oluşan heyet inceleme gezisinin ardından Aydın Ticaret Borsası'nda düzenlenen toplantıya katıldı.

Aydın Ticaret Borsası'nda düzenlenen toplantıya Vali Yardımcısı Mehmet Öksüz, AK Parti Aydın Mileltvekili Mehmet Erdem, Aydın Ticaret Borsası Başkanı Aydın Ağababoğlu, Ticaret Borsası Meclis başkanı Aydın Akyüzlü, Aydın Sanayi Odası Meclis Başkanı yalçın Pekgüzel, Aydın Ticaret Odası Meclis Başkanı Mahmut Çağlayan, Ziraat Odası Meclis Başkanı Nuri Çayırlı ile sektörde faaliyet gösteren yaklaşık 300 kişi katıldı.

Toplantının açışlında konuşan Aydın Ticaret Borsası Başkanı Aydın Ağababoğlu il genelindeki mevcut 180 adet zeytinyağı fabrikasının zeytin karasuyu ile ilgili ciddi sıkıntılarının bulunduğunu, devletin zeytin karasuyu ile ilgili yasayı uygulamaya koymadan önce makul bir çözüm yolu önermesini beklediklerini söyledi. Bunun yanında zeytin üreticisinin de ciddi sıkıntıları olduğunu ifade eden Ağababaoğlu, üreticinin ayakta kalabilmesi için desteklemenin sadece zeytinyağına değil, ana ürün olan zeytine verilmesi gerektiğini ve destek miktarının da artırılmasını istedi.

Akşam saatlerine kadar devam eden toplantıda söz alan sektör temsilcileri, daha faydalı olmasına rağmen ülkemizde zeytinyağı tüketim oranın düşüklüğünden, üretici satışı ile tüketici alışı arasındaki fiyat farkından dert yandılar. Konuşulanları tek tek not alan komisyon üyeleri sorunların çözümü konusunda gerekli çalışmaları yapacaklarını belirttiler.

Toplantı sonunda genel anlamda sektör temsilcileri ve üreticilerin istekleri, zeytinyağı ihracatında çok yüksek bulunan fonun kaldırılması veya düşürülmesi, sürekli üretim için gerekli teknik desteğin sağlanması, zeytinyağında KDV'nin düşürülmesi veya kaldırılması, tanıtımın yapılması, ürün çeşidi planlaması ve zeytin karasuyu sorunun çözümü için devletin örnek bir model oluşturması olarak sıralandı.


ZEYTİN ÜRETİCİSİNİN SORUNLARI MİLAS'TA MASAYA YATIRILDI

TBMM'de, Zeytin ve Zeytinyağıyla İlgili Sorunları Araştırmak Amacıyla Kurulan Komisyona Üye 13 Milletvekili, Üreticilerin Sorunlarını Dinlemek ve Çözüm Yolları Bulunması Amacıyla Milas'a Geldi.

TBMM'de, zeytin ve zeytinyağıyla ilgili sorunları araştırmak amacıyla kurulan komisyona üye 13 milletvekili, üreticilerin sorunlarını dinlemek ve çözüm yolları bulunması amacıyla Milas'a geldi. Komisyon üyesi 13 milletvekili, Milas'ta sektör temsilcisi ve üreticilerle buluşarak sorunları yerinde gördü. İstekleri not alan milletvekilleri, komisyon olarak oluşturacakları raporun ardından çözümlerin TBMM kanalıyla gerçekleşebilmesi için uğraş vereceklerini söyledi.

Milas Belediyesi Evlendirme Salonu'nda gerçekleşen toplantının açılış konuşmasını yapan Milas Kaymakamı Bahattin Atçı, Araştırma Komisyonu'nun Milas'a gelmesinin bir umut olduğunu belirterek, Milas'ta zeytincilik hakkında bilgi verdi. Ne yazık ki bugün gelinen noktada zeytinciliğin ve zeytincilerin sorunlarının birçok nedenle arttığını anlatan Atçı, şunları söyledi: "Arazi koşulları, zeytin ağaçları ve meyvelerinde görülen hastalıklar, yanlış silkeleme yöntemleri, ihracat ve pazarlama sorunları ile özellikle karasu atık problemi zeytin üreticisi ve zeytincilik sektöründe bulunan herkesi etkilemektedir." İlçede 84 adet zeytinyağı fabrikası bulunduğunu anlatan Atçı, şöyle konuştu: "Bunların hemen hemen tümünde çevreyle ilgili sorun yaşanmaktadır. Bu konuda teknolojik gelişmelerin yakından takip edilmesi ve uygulanması oldukça önemli. Sorunların devletle el ele çözülmesi için büyük ortak adımlar atılmaya başlanmıştır. Bu yönde ilgili kurumlarımızın hazırlamış olduğu projelerle üreticilerimiz bilgilendirilmekte, desteklenmekte; gerek hastalıklarla mücadele ve gerekse fidan dağıtımında olumlu gelişme sağlanmaktadır." Sorunları çözmenin en sağlam yolunun birlikte hareket etmek, ortak çözüm üretebilmek ve en önemlisi de uygulamaya geçirebilmek olduğunu anlatan Atçı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çevresi, turizm potansiyeli, tarımı ve zeytinciliğiyle iyi bir gelişme yolunda olan ilçemizi her yönüyle geliştirmek ve çevre bilincinin var olduğu bir kent yapmak hepimizin görevidir. Bugün burada bizlerle birlikte olan, Türkiye Büyük Millet Meclisi Zeytincilik ve Zeytinciliğin Sorunlarını Araştırma Komisyonu Başkanımızı, komisyon üyesi değerli milletvekillerimizi ve uzmanlarımızı görmek bizler için büyük bir umut ve mutluluktur." Muğla İl Tarım Müdürü Hadi Kayhan da, Muğla tarımıyla ilgili katılımcılara bilgi aktardı. Çiftçilere zeytincilik anlamında yapılan desteklemelerden de söz eden Kayhan, özellikle Milas'ta halkalı leke hastalığıyla mücadelede yaşanan sorunlara dikkat çekti.

Zeytin ve Zeytinyağı ile Diğer Bitkisel Yağların Üretiminde ve Ticaretinde Yaşanan Sorunların Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla kurulan Araştırma Komisyonunun Başkanı Bursa Milletvekili Kemal Demir de, Marmara bölgesi milletvekili olarak zeytinciliğin sorunlarını yakından bildiğini, sorunların her yerde genel anlamda birbirine yakın olduğunu söyledi.

Toplantıda söz alan Muğla Milletvekili Fevzi Topuz da, zeytinin değerinin bilinmesi gerektiğini söyledi. Dr. Mehmet Nil Hıdır da, bizim rakibimizin Akdeniz bölgesindeki Cezayir, Tunus gibi ülkeler olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Üretici arkadaşlarımız geleneksel hale gelen üretim hatalarından dolayı diğer ülkelere göre istenilen verimi elde edemiyor. Örneğin ambalajlama hatasından bile kalite düşüyor. Son yıllarda dünyanın genel sorunu olan karasu sorunu sürüyor. Bununla ilgili Tarım Bakanlığımızın kara suyun gübreye çevrilmesi konusunda çalışması var." Toplantıda söz alan Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, kuraklık ve destekleme primlerinin düşüklüğü nedeniyle zeytinciliğin ağır darbe aldığını, bu şartlar sürdüğü takdirde zeytinlik alanlarının terk edilmeye başlanmasından korktuğunu belirtti. Atıcı, toplantıdan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, milletvekillerinden çözüm için destek istedi.

Toplantıda söz alan bir diğer isim olan zeytinyağı üreticisi Ali Osman Menteşe, Türk toplumunda mutlaka zeytinyağı tüketiminin artması gerektiğini, ilk çalışmaların buna dönük yapılması gerektiğini ifade etti. Menteşe, Türkiye'nin yağ politikasının yanlış olduğunu söyledi.

Araştırmacı Yazar Nevzat Çağlar Tüfekçi de zeytincilikle ilgili bir kitap hazırlığı içinde olduğunu duyurarak, kitap çalışması öncesinde görüştüğü zeytinyağı fabrikası sahipleri ve üreticilerin sorunlarını milletvekillerine dile getirdi.

Muğla Milletvekili Prof.Dr. Gürol Ergin de, karasu sorununun dünya çapında halen çözülemediğine dikkat çekti. Ergin, Milas'ta mutlaka Zeytincilik Enstitüsü kurulması gerektiğini söyledi. İhracat kadar Türk insanına zeytinyağı gibi bir nimeti sevdirebilmenin de önemli olduğunu anlatan Ergin, hiçbir yağın zeytinyağıyla mücadele edebilecek konumda olmadığını söyledi.

Meclis araştırma komisyonunda görev alan milletvekilleri: Başkan Ahmet Edip Uğur (Balıkesir), Başkan Vekili Ahmet Ertürk (Aydın), katip Ali Uzunırmak (Aydın), Sözcü Kemal Demirel (Bursa), Üyeler; Abdülhadi Kahya (Hatay), Hüseyin Devecioğlu (Kilis), İbrahim Mete Doğruer (Osmaniye), İlhan Evcin (Yalova), Ergün Aydoğan (Balıkesir), Ali Koyuncu (Bursa), Gürol Ergin (Muğla), Mehmet Salih Erdoğan (Denizli), İsmail Bilen (Manisa), İsmail Özgün (Balıkesir), İsmet Büyükataman (Bursa), İbrahim Binici (Şanlıurfa).

No comments: