Sunday, May 11, 2008

Edremit'in zeytin şekeri Avrupa'da

Haber Ekspres
11 Mayıs 2008,Pazar


Balıkesir'in Edremit'te iki yıl önce üretilen ve "Zeyşe" adıyla satılan zeytin şekeri, Avrupa ülkelerinde de alıcı buluyor. Edremit'te iki yıl önce üretimine başlanan Zeyşe, özellikle Avrupa'da yaşayan Türklerin yoğun ilgisini çekiyor. Hollanda'nın Rotterdam kentinde zeytin şekerini Hollandalılara tanıtmak için gayret gösteren Harun Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Balıkesir'in Edremit İlçesi'nde üretilen zeytin şekerini tadan Hollandalıların çok beğendiğini söyledi.

Çikolata yerine tercih edilen zeytin şekerinin tam anlamıyla ticaretinin yapılmadığını, ancak özel gün ve gecelerde, fuarlarda ve buna benzer etkinliklerde Edremit'ten getirttikleri zeytin şekerlerini Hollandalılar ve Hollanda'da yaşayan Türkler'e sevdirmeye çalıştıklarını belirtti.

Zeytin şekerinin Hollanda'da özel ambalajlarda 2,5 avro karşılığında satışa sunulduğunu ifade eden Aydın, şu bilgileri verdi:

"Zeytin şekerini hem Avrupa'da yaşayan Türkler hem de Avrupalılar çok beğendi. Zeytinin acısı ve yağı alındıktan sonra şekerlendirilerek yapılan Zeyşe, kakaolu ve hindistan cevizli çeşitleri bulunuyor. 250 gramlık özel ambalajlar içindeki zeytin şekerini, özel gün ve gecelerde, panayır, fuar gibi etkinliklerde tanıtım amacıyla satıyoruz. Ancak, çok sayıda gurbetçi ve Hollandalıya da siparişleri üzerine zeytin şekeri getirtiyoruz." Zeytinin sadece tuzlu bir yiyecek olmadığının ve zeytin şekerinin tatlı bir gıda maddesi olduğunun bilinmesi gerektiğini vurgulayan Aydın, "Zeytin şekeri, değişik lezzeti, görünüşü ve sağlıklı olması sebebiyle çikolataya da kestane şekerine de rakip oldu" diye konuştu.

No comments: