Tuesday, May 27, 2008

ZEYTİNYAĞI ARAŞTIRMA KOMİSYONU BAŞKANI UĞUR: "FINDIKÇILARIN YAPTIĞI GİBİ ZEYTİNYAĞININ DA TANITIMI YAPILMALI"

Cihan Haber Ajansı
27 Mayıs 2008,Salı


Zeytin ve zeytinyağı ile diğer bitkisel yağların üretiminde ve tüketiminde yaşanan sorunların araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan TBMM Araştırma Komisyonu üyeleri, İzmir Ticaret Borsası'nı ziyaret etti.

Komisyon Başkanı AK Parti Balıkesir Milletvekili Ahmet Edip Uğur, sektörle buluşma toplantısında, fındıkçılar gibi zeytinyağı üreticilerin de birlik olarak zeytinyağının tanıtımını yapması gerektiğini söyledi.

TBMM Zeytin ve Zeytinyağı Araştırma Komisyonu üyeleri, Ege Bölgesi teknik inceleme gezisi kapsamında İzmir Ticaret Borsası'nı (İZTB) ziyaret etti. Burada sektör temsilcileriyle yapılan toplantıda konuşan Komisyon Başkanı Uğur, komisyon çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Zeytine gönül veren milletvekilleri ile komisyon kurulduğiri belirten Uğur, "Komisyonumuzun çalışmaları sırasında gördük ki, zeytin ve zeytinyağında birlik bütünlük yok. İhracatçı ve üreticinin sorunları var. Herbiri diğerini kötülüyor. Birlik ve bütünlük içinde içinde sektörü kalkındırmamız gerekiyor. Bunun yoluda tanıtımdan geçiyor. Tanıtım olmadan bu iş olmaz. Fındıkçılar nasıl yapıyorsa zeytinyağcılar da, biraraya gelip bunu yapmalı" dedi.

Türkiye'de 200 milyon zeytin ağacının varlığından söz edilmeye başlandığına da değinen Milletvekili Uğur, "Üretip de tüketemezsek ne yapacağız? Bitkisel yağ ve türevlerine ödediğimiz döviz 1,7 milyar dolar. Neden biz kendi yağımızı yemiyoruz?" ifadelerini kullandı.

İzmir Ticaret Borası Beclis Başkanı Ayhan Baran ise, zeytinyağında iç tüketimi artırmanın ihracatı artırmak kadar önemli olduğunu söyledi. Baran, "Ülkemiz insanı bu hazineden yeterince yararlanamıyor. Oysa ülke içi tüketimi artırmak ihracatı artırmak kadar önemli. Zeytinyağında dürüst tüccarı koruyacak önlemler alınarak haksızlığınve tüketicinin aldatılmasının da önüne geçilmeli"' diye konuştu. Baran, Türkiye'nin uluslararası zeytin ve zeytinyağı konseyine üye olmasının önemine işaret etti.

Sektör buluşma toplantısında söz alan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Naci Algan ise, kanola yağının doymuşluk açısından zeytinyağından daha kaliteli olduğunu söyledi. Kanola yağı üretiminin de teşvik edilmesi gerektiğini söyleyen Algan'a zeytinyağı üreticileri tepki gösterdi.

36 yıl yağlarını ders verdiği üniversitelerde anlattığını ifade eden komisyon üyesi CHP Muğla Milletvekili Gürol Ergin, kalp sağlığı ve kansere karşı zeytinyağının çok özel bir durumunun olduğunu belirtti. Ergin, zeytinyağının ABD'de ilaç gibi şişelerde satıldığını, zeytinyağı ile kanolayı kıyaslamanın doğru olmayacağının altını çizdi.

No comments: