Saturday, May 03, 2008

Zeytin için Meclis araştırması


Milliyet Ege
3 Mayıs 2008,Cumartesi


Zeytin ve zeytinyağıyla diğer bitkisel yağların üreticilerinin sorunlarının belirlenmesi ve çözümlerin tespiti amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, AKP Balıkesir Milletvekili Ahmet Edip Uğur başkanlığında İzmir’de toplandı.
Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü’nden ziraat mühendisi Fatma Öztürk, komisyona yaptığı sunumda sektörün sorunlarını ve çözüm önerilerini şöyle sıraladı:
“Artan fidan ihtiyacı sertifikalı fidan üretimiyle desteklenmeli. Fidan ithalatı yasaklanmalı. Zeytinyağı tüketimini artırmak için reklam yapılmalı. Zeytinyağında tağşiş (karışım) engellenmeli. Daha fazla verim alabilmek için sırıkla hasat yerine elle veya makineyle yapılmalı. Dip ve dal zeytinlerden elde edilen yağlar kesinlikle karıştırılmamalı. Zeytinlerin taşınması çuvallarla değil, hava alan delikli plastik kasalarla olmalı. Üretilen zeytinyağı, paslanmaz çelik tanklarda, eğer mümkünse azot gazı altında depolanmalı. Üniversitelerin gıda fakültelerine veya yüksekokullarına, sofralık zeytin işlenmesi ve değerlen dirilmesi konusunda dersler konulmalı.”

No comments: