Sunday, May 18, 2008

Zeytinyağını Japonlar, ilaç niyetine gram gram alıyor

Mehmet Yatkın, Denizli
Zaman
18 Mayıs 2008,Pazar


Doktorlar tarafından en sağlıklı yağ olarak gösterilen zeytinyağını Japonlar 'şifa niyetine' tüketiyor. Ahmet Fahri yağlarının sahibi Ernur Çamlıca, Japonya'da zeytinyağının ilaç olarak tanındığını ve sabah kahvaltılarında 'şifa olsun' diye içildiğini söyledi.

Ahmet Fahri Gıda ve Sabun Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Çamlıca, 18 yıldır yurtdışına kendi markasıyla zeytinyağı, sabun ve doğal gıda ürünleri satıyor. Aralarında ABD'nin de bulunduğu 25 ülkeye ihracat yapan Ahmet Fahri'nin en ilginç müşterilerini ise Japonlar oluşturuyor. Firma, yağı Japonya özel tasarladığı 40 cc'lik minik şişelere doldurarak satıyor. Her yıl 100 bin şişe zeytinyağını Japonlar sabah kahvaltısında 'şifa niyetiyle' içiyor. Denizli'nin Acıpayam ilçesindeki fabrikasından yılda 3 milyon dolar ihracat yapan Ernur Çamlıca, üretimde kullandığı zeytinleri Aydın'daki 463 dönüm arazisinde doğal yollarla yetiştiriyor. Japonlara minik şişelerde zeytinyağı satan Çamlıca, Arap ülkelerine ise 5 litrelik tenekelerle ürün gönderdiklerini ifade etti. Çamlıca, çocukların ve bayanların kolaylıkla kullanabileceği Türkiye'nin ilk 125 gramlık sabununu ürettiklerini ve hijyenik ambalajlarda Amerika'ya sattıklarını, daha sonra diğer ülkelere de bu ürünleri ihraç ettiklerini aktardı. Zaman içinde yurtdışındaki müşterilerinden gelen talepler doğrultusunda yeni ürünlere de yöneldiklerini kaydeden Çamlıca, "Talepler üzerine defne yaprağı yağlı ve kekik yağlı sabun üretimine geçtik. Yurtdışına ürün göndermeye başladıktan sonra ihracat yaptığımız ülkelerde distribütörlükler oluşturduk. Ürünlerimizin içeriğinde kesinlikle kimyasal madde kullanmıyoruz." dedi. Ernur Çamlıca, "Yurtdışındaki tüketiciler doğal ürünlere daha fazla ilgi gösteriyor. Biz de üretimimizi bu çerçevede sürdürüyoruz. Hatta kutu ve kolide bile insan sağlığına ve çevreye zararlı olabilecek her çeşit malzemeden uzak duruyoruz." diye konuştu. Şirket, bu yıl yurt çapında 'Ahmet Fahri' adını taşıyan konsept mağazalar açmaya hazırlanıyor. Ernur Çamlıca, "Yurtdışında şirketimize ait kendi mağazalarımızı açarken, yurtiçinde de franchising sistemi ile yıl sonuna kadar 40 mağaza açmayı hedefledik. Bu mağazalar, tamamen Ahmet Fahri markalı doğal ürünleri satacak." açıklamasını yaptı. Şirket, bu yıl içerisinde Denizli ve çevresinde salamura ve salça fabrikası kurmayı da planlıyor.

Zeytini canlı gübreyle yetiştiriyor

Ahmet Fahri Gıda ve Sabun şirketine ait 463 dönüm zeytin arazisinde, Küba menşeli, canlı organizma içeren Dımargon isimli gübre kullanılıyor. Gübrenin muhteviyatında bulunan canlı organizmalar, toprakta eksik olan fosfat, iyot, azot, demir gibi metalleri tamamlanıyor veya fazlasını azaltıyor. Gün ışığında uygulanmayan gübre, güneş doğmadan veya güneş battıktan sonra ekleniyor. Şirket yılda 480 ton zeytinyağı, 3 bin ton sabun, 115 ton reçel ve bal üretiyor.

No comments: