Saturday, May 31, 2008

TÜRK ZEYTİNYAĞCILARINDAN İHRACAT YOLUNDA BÜYÜK ADIMLAR

İHA
31 Mayıs 2008,Cumartesi


Yurtdışı pazarında önemli ölçüde söz sahibi olmaya başlayan Türk zeytinyağı firmaları, ihracat rekoruna doğru koşuyor. Türkiye'de kendi markasıyla ihracat yapan firmalar arasında birinci sırada olan zeytinyağı firması Verde, Çin'e ve Rusya'ya ihracatını arttırmayı hedefliyor. Ukrayna pazarındaki tek Türk marka olan Verde, toplam 30 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiriyor.

İzmir Uluslararası Fuar Alanı'nda gerçekleştirilen Vinolive 2008 Fuarı'nda ürünlerini sergileyen zeytinyağı firması Verde, ürünlerinin yüzde 80'i ile ihracat yaparken, yüzde 20'si ile de iç piyasanın taleplerini karşılıyor. Ukrayna pazarında en yüksek ihracatı yapan firma olduklarını belirten Verde Dış Ticaret Teşvik Uygulama Sorumlusu Gülden Yemişçi, Türkiye'de kendi markasıyla en fazla ihracatı yapan zeytinyağı firması olduklarını söyledi. Rusya pazarına büyük önem verdiklerini ifade eden Yemişçi, bu nedenle Moskova ve Kiev'de 2 pazarlama şirketi kurduklarını kaydetti. 30 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını ve bu rakamı daha da arttırmayı hedeflediklerini belirten Yemişçi, "Japonya'ya bir parti mal yolladık, beğendiler. Çin ile görüşmeler yaptık, onlara da yollayacağız. Çin ve Rusya'da ihracatımızı arttırmayı hedefliyoruz. Yavaş fakat emin adımlarla ilerliyoruz pazardaki hakimiyetimizi kaybetmemek için" dedi. Amerika ve Kanada'nın kendileri için önemli pazarlar olduğunu belirten Yemişçi, İtalya ile İran'a da ihracat yaptıklarını söyledi.

"HEDEF, İÇ PAZAR PAYINI YÜZDE 25'E ÇIKARMAK"
Verde'nin iç pazardaki konumu hakkında bilgi veren Verde Ege Bölge Sorumlusu Okan Oral ise, özellikle iç pazardaki perakende mağazalarına hem markalı, hem de mağazanın özel markası ile yağ satışı gerçekleştirdiklerini belirtti. İç pazardaki satışı yüzde 25'lere taşımayı hedeflediklerini belirten Oral, "İç pazarda 2.5 miyon YTL'lik satış gerçekleştiriyoruz. İç pazarımızı daha da genişletebilmek için bayilik sistemine ağırlık verdik. Karadeniz, akdeniz ve İç Anadolu Bölgelerinde yeni bayilikler vereceğiz" diye konuştu. uluslararası bir Alman perakende devinin de özel market markalı yağlarını ürettiklerini ve bu yağların mağazanın tüm şubelerinin bulunduğu yerlerde satışa sunulduğunu belirten Oral, bu yolla da ihracat yaptıklarını sözlerine ekledi.


Akdeniz'in lezzetli zeytinyağını Rusya ve Ukrayna'ya pazarlayacaklar

YENİGÜN
01 HAZİRAN 2008,Pazar


Verde, yeni hedeflerini açıkladı.
70 yıl önce kurulan ve kaliteli ürünü hesaplı bir fiyatla satmayı planlayan Verde, Akdeniz lezzet geleneğinin devamı olarak, hijyene,kaliteye, sağlığa önem vererek iç pazarın büyük bir bölümünün tercihi olmaya devam ediyor. Günde ortalama 200 ton zeytin presleyebilme ve yine 270 ton/gün kapasiteli rafineri tesisi ile yüksek bir ortalamaya sahip.

Rus pazarına giriş
Fuarda konuştuğumuz şirketin İç Piyasa Pazarlama ve Satış Yöneticisi Okay Gülünay, yeni yatırımların yolda olduğunu söyledi. Gülünay,"Moskova ve Kiev'de yatırımlarımız var. Rus ve Ukrayna pazarında söz sahibi olmak istiyoruz" diye konuştu. Gülünay ayrıca 2009 yılına kadar 45 milyon dolar ihracat yapmayı hedeflediklerini de söyledi.

Türkiye'nin tüm bu zenginliğine rağmen zeytinyağı kaynaklarını kullanamadığına dikkat çeken Okay Gülünay, iç pazarda da tüketimin artması gerektiğini vurguladı. Türkiye'de kişi başına 1 litre zeytinyağı düştüğünü söyleyen Gülünay, bu rakamın Yunanistan'da 22,İtalya'da 16, İspanya'da 18, Suriye'de 10 litre olduğunu belirtti ve şöyle ekledi: " Türkiye'de kişi başına zeytinyağı tüketiminin 1 litre olmasının sebebi ise Ege'deki insanların kişi başı 7-8 litre tüketmesinin sonucudur. Henüz çoğu şehrimizdeki insanlar zeytinyağını denemiş değiller."

No comments: