Thursday, May 22, 2008

Türkiye, yağ ham maddesinde dışa bağımlı..

Tarım Merkezi
21 Mayis 2008,Çarsamba


Kanola Türkiye Koordinatörü, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (KTAE) Ziraat Mühendisi Mustafa Acar, yağ ham madde ve tohum üretimde dışa bağımlılığa dikkat çekerek, "1 milyar 877 bin dolar civarında para, ham yağ ve yağlı tohum için yurt dışına gidiyor" dedi.

Ülke genelinde ve Karadeniz Bölgesi'nde yağlı tohum bitkileri konusunda durum değerlendirmesi yapılmak amacıyla, Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde 3 gün sürecek olan araştırma ve değerlendirme programı başladı. Türkiye'nin çeşitli illerinden araştırma enstitülerinde yağlı tohumlu bitkiler üzerinde yetişme tekniği ve ıslahında görev alan 12 araştırmacının katıldığı programda yağlı ham madde ve tohumluklar masaya yatıldı.

Türkiye'nin yağlı tohum ve hammadde durumu hakkında bilgi veren Kanola Türkiye Koordinatörü, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Ziraat Mühendisi Mustafa Acar, geçen yıl dünyada 218 milyon hektarlık alanda yağlı tohum ekildiğini, 27 milyon hektar kısmının koza (kanola), 94 milyon hektarlık kısmını soyanın oluşturduğunu, üretim dağılımının ise 46 milyon ton koza, 229 ton ile soya olarak gıda piyasasında yer aldığını söyledi. Türkiye'de 1 milyon 400 bin hektarlık alanda yağlı tohum ekiminin yapıldığını belirten Mustafa Acar, ilk sırada pamuk, ayçiçeğinin yer aldığını, kozanın yeni istatistiklere girdiğini, geçen yıl 20 bin ton civarında ekilişi olduğu, bu yıl ağırlıklı Trakya olmak üzere 300 bin dekarlık alanda koza üretiminin yapılmasının sevindirici olduğunu vurguladı.

Gelişmiş ülkelerde 24 kilogram, Türkiye'de ise şu an kişi başına yıllık 19.2 kilogram yağ tüketiminin olduğunu hatırlatan Acar, "Bu Türkiye'nin gıda maddesi olarak 1 milyon 383 rafineri yağ ihtiyacına denk gelir. 577 bin tonluk kısmını kendi topraklarımız, geri kalan 806 bin tonunu ise ham yağ ve yağlı tohum olarak ithal etmekteyiz. 1 milyar 877 bin dolar civarında para, ham yağ ve yağlı tohum için dışarı gidiyor. 2007 yılı içerinde 1 milyon 775 bin ton yağ tüketimi gerçekleştirildi. 577 bin tonu ancak ülkemizde kendi imkanlarıyla karşıladı. Geçen yıl, 1 milyon 100 bin ton yağlı tohum olarak soya, 350 bin ton ayçiçeği, 150 ton civarında pamuk, 20 ton civarında koza yağlı tohum olarak ithal edildi. Ham yağ da ise ithalat 200 ton ayçiçeği, 150 ton soya, 120 ton mısır özü yağı, 5 ton pamuk yağı, 450 ton civarında palm yağı ithalatı gerçekleştirildi" diye konuştu.

Yağlı tohum ekim alanlarının Türkiye tarımının yüzde 6-7 sini oluşturduğunu ifade eden Acar, Türkiye'nin kendi gıda maddesi olarak yağ ihtiyacını karşılayabilmesi için 950-1 milyon hektarlık alanda daha yağlı tohum bitkilerinin üretimi gerçekleştirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Bio yakıtlara örnek veren Mustafa Acar, Almanya'dan sonra tesis olarak 1,5 milyon ton kapasiteli bio-motorin, benzin için 160 bin ton kapasiteli biyo-etanol tesisi bulunduğuna dikkat çekti. Benzin ve motorini bio yakıtların karışımının AB uygulanmasına göre mecburi olduğunu hatırlatan Aslan, yüzde 6-7 olan üretim kapasitenin yakıt karışımında kullanımı da dikkat alında yıllık üretimin yüzde 15'le çıkarılmasının şart olduğunu vurguladı. Aslan, toplamda 1 milyon 900 bin hektarlık alanda yağlı tohum üretimim gerçekleştirilmesi gerektiğini kaydetti.

No comments: