Friday, May 30, 2008

Zeytinyağı üretiyoruz ama yemiyoruz..

Tarım Merkezi
29-Mayis-2008,Persembe


Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde TBMM Zeytin ve Zeytinyağı Araştırma Komisyonu üyeleri, Ege ve Marmara bölgeleri teknik inceleme gezisi kapsamında Edremit Körfezi'nde birlikler, sanayiciler ve zeytin üreticilerinin sıkıntılarını dinledi. Zeytin ve zeytinyağıyla diğer nebati yağların üretimi ve kullanılmasındaki problemlerin araştırılarak önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan komisyon, AK Parti Balıkesir Milletvekili Ahmet Edip Uğur başkanlığında sivil toplum kuruluşları, dernekler, sanayiciler ve zeytin üreticileriyle görüştü.

Burhaniye ilçesindeki Prof. Dr. Yahya Laleli'ye ait Taylıeli Zeytin ve Zeytinyağı İşletmesi tesislerinde incelemelerde bulunan heyet, yine Laleli'nin zeytinyağlı yemek lokantasında, zeytin ve zeytinyağının problemlerini ele aldı. Komisyon Başkanı Uğur, zeytinyağı üreticilerinin de birlik olarak tanıtım yapması gerektiğini söyledi. Uğur, muhtelif siyasi partilerden 16 milletvekili, zeytincilik uzmanları, bakanlıklarda görevli kişiler ve Zeytincilik Enstitüsü teknik ekiplerinden oluşan TBMM Zeytin ve Zeytinyağı Araştırma Komisyonu'nun, zeytin ve zeytinyağının problemlerini yerinde görmek ve çözümler üretmek için bu inceleme gezisini düzenlediğini açıkladı. Türkiye'de zeytin ve zeytinyağının üretildiğini fakat yeterince yenmediğini vurgulayan Milletvekili Uğur, 200-250 milyon zeytin ağacı bulunduğunu, altı yedi yıl içinde zeytin varlığının çok geliştiğini ama iç kullanımın ve ihracatın artmadığını söyledi. Ülkede yıllık 100-120 bin ton zeytinyağı üretildiğini, kullanımın yetersiz kalması sebebiyle stokların eritilemediğini anlatan Komisyon Başkanı Ahmet Edip Uğur, kullanımın arttırılması için çalışma başlatılması gerektiğini belirtti.

Bu sene zeytin sineğiyle mücadelenin parasızlık sebebiyle yapılamadığına değinen Zeytin ve Zeytin Zararlılarıyla Mücadele Derneği Başkanı Ramazan Yaşar ise, "Kasamızda 30-40 bin YTL var. Yaklaşık 2-3 milyon YTL de alacak var ama yaptırımı olmadığı için toplayamıyoruz. Bu sene ilaçlama yapılmazsa yüzde 70-80 üretim kaybı olacak. Bu konuda devletten yardım istiyoruz." dedi. Balıkesir Tarım İl Müdürü Ruknettin Ceyhun da bölgede sulama sıkıntısının çözümünü istedi. Balıkesir Valisi Selahattin Hatipoğlu, Burhaniye Kaymakamı Bekir Şahin Tütüncü, Belediye Başkanı Fikret Akova ve Burhaniye Ticaret Odası Başkanı, üyeleri ve üreticilerin katıldığı toplantı, bundan sonra da Edremit ilçesi ve Zeytinli beldesinde yapılacak.

No comments: