Monday, May 19, 2008

BİZ HÁLÁ ZEYTİNYAĞCIYIZ

Prof. Dr. Osman MÜFTÜOĞLU
Hürriyet
18 Mayıs 2008


Yeme içme alışkanlıklarımız sürekli değişiyor. Bu değişimin önemli nedenlerinden biri beslenmenin de globalleşmesi.

Dünyada üretilen ne varsa onları biz de yiyebiliyoruz. Beslenmede hangi eğilimler öne çıkıyorsa bizde benzerlerini yaşıyoruz. Değişimin bir diğer nedeni bilgilerin çok hızlı değişmesi. Doğru bilinen yanlışlar ve yanlış bilinen doğrular arttıkça besin seçimlerimiz değişiyor, aklımız karışıyor! Akıl karışıklığının en çok yaşandığı alanlardan biri yağ seçimleri...

BİZ HÁLÁ ZEYTİNYAĞCIYIZ

Sık sık değişen bilgi yağmuru ve sağlıktaki meteorolojik tahmin yanlışlarından korunmak istiyorsanız yine o bildik cümleleri tekrarlayacağız: "Besinlerinize ilaç muamelesi yapınız! Beslenme alışkanlıklarını değiştirirken okuduğunuz her bilginin üzerine atlamayınız!" Beslenme kararlarını verirken de rotamızı tümüyle tereyağına veya margarinlere çevirme kararı için düşünürken de bir süre daha "bekleyelim, görelim" mantığıyla hareket etmenizde yarar var.

Son sözü Harvard Tıp Okulu’nda Tıp Profesörü ve Halk Sağlığı Okulu Beslenme Bölümü Başkanı olarak görev yapan Dr. Walter Willett’a bırakıyorum: "Eliniz tereyağı veya margarine gitmeden önce bunların yerine zeytinyağı ya da başka bir sıvı yağ kullanıp kullanmayacağınızı düşünün!" (Eat, Drink, and Be Healthy - 2001)

No comments: