Thursday, May 15, 2008

İspanya da kuraklığın pençesinde!

Tarım Merkezi
14-Mayis-2008 Çarsamba


Kuraklık , Avrupa `nın da birçok bölgesini etkisi altına aldı.

Kuraklıktan en çok zarar gören ülkelerden İspanya `da sorun, taşıma su ile aşılmaya çalışılıyor.

Bin 300 barajıyla dünya çapında en fazla baraj yapan ülke olarak görülen İspanya , Avrupa `da kuraklıktan en çok etkilenen ülkelerin başında geliyor. Ülkede son 60 yılın en kurak dönemi yaşanırken başta tarım ve turizm olmak üzere tüm sektörlerde zarara yol açan kuraklıktan en çok etkilenen Katalonya bölgesi taşıma su ile sorununu aşmaya çalışıyor.

Bölgenin başkenti Barselona `ya gemilerle su sevkiyatı yapılıyor. Getirilen suyun 170 bin kişinin bir günlük ihtiyacını karşılacak düzeyde olduğu belirtiliyor. İlk aşamada Taragona`dan, daha sonra da Marsilya `dan yüklenecek gemiler düzenli olarak 5 milyon nüfuslu Barselona `ya su taşıyacak. Tankerlerle su taşımanın su sorununu çözmeyeceği ancak yıl sonunda bitirilmesi planlanan su boru hattı için zaman kazandıracağı bildiriliyor.

Şehirde hortumla sulama yapmak, yüzme havuzlarını doldurmak yasaklandı. Kent çevresindeki havzalarda su seviyesinin rekor düzeyde düştüğü kaydediliyor.

Geçen yüzyılda dünya sıcaklığı 0.6 derece, Avrupa sıcaklığı ise 0.95 derece arttı .

Artışın devam edeceğine dikkat çeken uzmanlar, yağış miktarında düşüş, tarımda su tüketiminin giderek artması, yüzey sularının kaybedilmesi gibi sorunların şimdiden büyük sıkıntı yaratmaya başladığını vurguluyor.

No comments: