Wednesday, May 28, 2008

Bitkisel yağa yılda 1.7 milyar dolar ödüyoruz

Haber Ekspres
28 Mayıs 2008,Çarşamba


TBMM Zeytin ve Zeytinyağı Araştırma Komisyonu Başkanı ve AKP Balıkesir Milletvekili Ahmet Edip Uğur, bitkisel ve yağ türevlerine ödenen dövizin 1,7 milyar dolar olduğunu belirterek, "Neden biz kendi yağımızı yemiyoruz?" dedi.

TBMM'de kurulan Zeytin ve Zeytinyağı Araştırma Komisyonu üyeleri, Ege Bölgesi teknik inceleme gezisi kapsamında İzmir Ticaret Borsası'nı (İZTB) ziyaret etti.

Burada sektör temsilcileriyle yapılan toplantıda konuşan Uğur, komisyon çalışmaları hakkında bilgi verdi. Daha önceki dönemde hazırlanan araştırma raporunun seçimler nedeniyle mecliste görüşülemediğini aktaran Uğur, "Zeytine gönül veren milletvekillerimiz ile bu komisyon kuruldu" dedi.

Uğur, komisyonda üniversitelerden, Tarım Bakanlığı'ndan ve Zeytincilik Araştırma Enstitüsü'nden de uzmanların bulunduğunu, komisyon çalışmaları kapsamında Ege Bölgesi'nde Muğla, Aydın, Akhisar ve İzmir'de sektör temsilcilerini dinlediklerini anlattı.

Zeytincilerin tek çatı altında toplandığına, birlik olduğuna inanmadığını kaydeden Uğur, ihracatçının, üreticinin ve sanayicinin ayrı ayrı sorunları bulunduğunu, herkesin birbirini kötülediğini dile getirerek, şöyle konuştu:
"Birlik ve mutabakat sağlanmadan bu sektör kalkınamaz. 200 milyon ağaçtan söz edilmeye başlandı. Üretip de tüketemezsek ne yapacağız? Bitkisel yağ ve türevlerine ödediğimiz döviz 1,7 milyar dolar. Neden biz kendi yağımızı yemiyoruz? Tanıtımı layıkıyla yapmalıyız."

Ahmet Edip Uğur, sektörde yaşanan sorunları sıralayarak bu sorunları birlikte çözeceklerini, resmi makamlara tek ses olarak gitmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.

İZTB Meclis Başkanı Ayhan Baran ise geçmişte sektördeki firmaların başarılarıyla övünseler de birlik olunamamasından yakındıklarını, ancak şimdi Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi'nin kurulmasıyla tek çatı altında toplanılabildiğini söyledi.

Tüm sektörü konseye sahip çıkmaya çağıran Baran, Türkiye'nin uluslararası zeytin ve zeytinyağı konseyine üye olmasının önemine işaret etti. Baran, "Ülkemiz insanı bu hazineden yeterince yararlanamıyor. Oysa ülke içi tüketimi artırmak ihracatı artırmak kadar önemli. Dürüst tüccarı koruyacak önlemler alınarak tüketicinin aldatılmasının da önüne geçilmeli" diye konuştu.

Konuşmaların ardından komisyon üyeleri ve sektör temsilcileri sektörün sorunlarını ve alınacak önlemleri masaya yatırdı.

No comments: