Friday, May 30, 2008

VİNOLİVE 2008 İZMİR'DE AÇILDI

Cihan Haber Ajansı
29 Mayıs 2008,Perşembe


İZFAŞ tarafından düzenlenen 5. Zeytin, Zeytinyağı, Şarap ve Teknolojileri Fuarı (Vinolive 2008), Uluslararası İzmir Fuar Alanı'nda törenle açıldı. Fuar, dünyanın şarap, zeytin ve zeytinyağı politikalarına yön veren isimleri buluşturdu. Bu yıl 150 firmayla açılan fuara geçen yıl 133 firma katılmış, 5 bin 250 metrekare alanda dört gün süren fuarı 11 bin 687 kişi ziyaret etmişti.

Bu yıl 29 Mayıs-1 Haziran tarihlerinde 11.00 ile 20.00 saatleri arasında açık olacak fuar kapsamında sempozyum da düzenlenecek. Vinolive Sempozyumu'na Uluslararası Bağcılık ve Şarapçılık Federasyonu Başkanı Peter Hayes ve Uluslararası Zeytin ve Zeytinyağı Konsey Başkanı Shimon Lavee de katılacak. Üç gün sürecek sempozyumda her iki sektörün bugünkü durumu ve problemleri ortaya konacak, çözüm yolları aranacak ve geleceğe ilişkin yol haritası çıkarılacak.

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Odası, İzmir Ticaret Borsası, Ege İhracatçı Birlikleri, İzmir Ziraat Odası ve TMMOB'a bağlı Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölge Şubesi, Gıda Mühendisleri Odası Ege Bölge Şubesi, Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, Üzüm Üreticileri Sendikası, Şarap Sanayicileri Derneği'nin desteğini alan Vinolive 2008'e KOSGEB de katılımcı desteği veriyor.

VİNOLİVE 2008 FUARI KAPILARINI AÇTI

İHA
29 Mayıs 2008 Perşembe


Vinolive 2008- 5. Şarap, Zeytin, Zeytinyağı ve Alkollü İçecekler Fuarı, İzmir Uluslararası Fuar Alanı'nda törenle kapılarını açtı. İZFAŞ tarafından düzenlenen ve 5. kez kapılarını İzmir'de ziyaretçilerine açan Vinolive 2008, 29 Mayıs-1 Haziran tarihleri arasında gezilebilecek.

İzmir Uluslararası Fuar Alanı'nda gerçekleştirilen açılış törenine İzmir Vali Yardımcısı Mustafa Özer, TBMM Zeytin, Zeytinyağı ve Bitkisel Yağlar Araştırma Komisyonu Başkanı AK Parti Balıkesir Milletvekili Ahmet Edip Uğur ve diğer komisyon üyesi milletvekilleri, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkan Vekili Nedim Kalpaklıoğlu, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkan Vekili Akın Kazançoğlu, Ulusal Zeytinyağı ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Prof.Dr. Mustafa Tan, Uluslararası Zeytin Zeytinyağı Konseyi İcra Direktörü Muhammed Ouhmad Sbitri ve ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.

İMAJIMIZI DÜZELTMELİYİZ
Törende bir konuşma yapan EBSO Başkan Vekili Nedim Kalpaklıoğlu, fuarın her geçen yıl biraz daha büyüdüğüne dikkat çekerek, sektörün 2 milyar dolarlık ihracat yapan bir sektör olduğunun önemini vurguladı. 2008-2009 yıllarında iyi üretim beklediklerini belirten Kalpaklıoğlu, "Bu yılların var yılı olacağını düşünüyoruz. İnşallah düşündüğümüz gibi olur. 200-220 bin ton arasında üretim bekliyoruz. İhracata yine ağırlık vereceğiz" dedi.

Yurt dışı pazarında etkili olabilmek için imajın önemine dikkat çeken Kalpaklıoğlu şöyle konuştu: "Sektörde İspanya birinci, İtalya ikinci, Yunanistan üçüncü, biz ise dördüncü sıradayız. Biz de hangi pazara gidersek gidelim kalitemizi artırarak, 500 bin ton üretim yaparak imajımızı düzelteceğiz ve katmadeğerimizi artıracağız."

ÜRETTİĞİMİZİ TÜKETMELİYİZ
TBMM Zeytin, Zeytinyağı ve Bitkisel Yağlar Araştırma Komisyonu Başkanı AK Parti Balıkesir Milletvekili Ahmet Edip Uğur ise yaptığı konuşmada, zeytin ağacı sayısının 2 milyona ulaştığını belirterek üretimin birkaç kat arttığını söyledi. Fiyatları belirleyen unsurun arz talep dengesi olduğunu ifade eden Uğur, "Maliyet ve girdiler yüksek diye çiftçi zarar ediyor. Hükümetler de bu talep karşısında bütçe dengesini koruyabilmek için yetersiz kalıyor" dedi. Dünyada 3 milyon ton zeytinyağı tüketildiğine dikkat çeken Uğur, Türkiye'nin bu konuda çok geride olduğunu belirterek, "Türkiye'de kişi başına bir kg zeytinyağı tüketiliyor. Bunu 2 kg yapabilirsek, ürettiğimizi tüketmiş olacağız" diye konuştu. Uğur, sektörde bir konsensus oluşmasının şart olduğunu da sözlerine ekledi.

EKSİKLİK FUARLARLA GİDERİLECEK
UZZK Başkanı Prof.Dr. Mustafa Tan da, dünyada en kaliteli zeytinyağının Türkiye'de üretildiğine dikkat çekerek, tanıtım ve pazarlama eksiklikleri olduğunu, bu fuarlar sayesinde de bu eksikliğin giderilebileceğini söyledi.

Açılışa katılan Uluslararası Zeytin Zeytinyağı Konseyi İcra Direktörü Muhammed Ouhmad Sbitri, Türkiye'nin sektörde son beş yılda önemli ölçüde büyüdüğünü belirtti. Türkiye'nin uluslararası zeytincilikte büyük bir paydar olduğunu belirten Sbitri, önemli ölçüde zeytin üreten ülkelerin ihracat yapıyor konumda olması gerektiğini söyledi.

Vinolive 2008 Sempozyumu dünyanın şarap, zeytin ve zeytinyağı politikalarına yön veren isimleri buluştururken, Kültürpark Fuar Alanı'nda düzenlenen fuara 150 firma katıldı.

No comments: