Saturday, May 17, 2008

Hasan Köşklü: Zeytinyağında hileli karışımın önlenebilmesi için fahri gıda polisi uygulaması başlatılmalı!

Tarım Merkezi
17 Mayis 2008,C.tesi


Türkiye’de en fazla zeytin ağacı varlığına sahip illerin başında gelen Aydın’da sahte zeytinyağı ile mücadele çalışmaları kapsamında üreticilerden Tarım Bakanlığı’na ilginç bir öneri sunuldu. Yeni sistem kabul edilirse fahri trafik müfettişlerinde olduğu gibi, fahri gıda polisi uygulaması ile zeytinyağcılar 24 saat denetim altında tutulabilecek.

Türkiye’nin en önemli zeytin ve zeytinyağı üretim merkezlerinin başında Aydın ilinin gelmesine rağmen art niyetli kişiler nedeniyle ilin zeytinyağındaki unvanını başka illere kaptırdığını ve bundan en büyük zararı üreticinin gördüğünü belirten Köşklü üreticilerden ve Tariş Ortağı Hasan Köşklü, Tarım Bakanlığı’ndan denetimlerin sıklaştırılmasını istedi.

Türkiye'nin en fazla zeytin ağacı varlığına sahip ili olan ve zeytinyağında sahteciliğin ülkemizde başladığı ilk yer olarak bilinen Aydın'da zeytinyağında hileli karışımın önlenmesi için başlatılan mücadelelerin sevindirici ancak yetersiz olduğunu belirten Köşklü, "Zeytinyağı sektöründe; sektörün en büyük sorunlarından olan hileli karışımın önlemesi ve bu sektörün adının bir an önce temize çıkarılması için piyasada gerekli çalışmaları yapmak üzere proje hazırlandı. Aydın Valiliği, Tarım İl Müdürlüğü, Ege İhracatçılar Birliği, Aydın Ticaret Borsası ve en büyük üretici temsilcisi olan TARİŞ yetkilileri birlikte ortak hazırlanan protokolle hileli karışımın önüne geçilmeye çalışılıyor. Başta Valimiz olmak üzere Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri mücadele kapsamında yoğun gayret gösteriyorlar. Bizim isteğimiz şu. Zeytinyağında olduğu gibi tahşişili gıda; bal, ekmek ve diğer birçok üründe de gözükmeye başladı. Bu nedenle fahri trafik müfettişliğinde olduğu gibi fahri gıda polisi uygulaması başlatılmasını, bu konuda uzman kişilerden oluşacak gönüllülere görev verilmesini istiyoruz. Ayrıca devlet tarafından ihbarcının kimliğinin saklanmasını ve gerektiğinde de korunması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.
Bizzat Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker'e sunulan önerinin sıcak karşılandığı ve konuyla ilgili alt yapı çalışmalarına başlandığı öğrenildi.

No comments: