Friday, May 09, 2008

Gemlik'te Zeytin Paneli

İHA
09 Mayıs 2008,Cuma


Bursa'nın Gemlik ilçesinde düzenlenen panelde zeytincilik masaya yatırıldı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Zeytin ve Zeytinyağı Komisyonu'nda görevli CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel'in de katıldığı panelde zeytinciliğin meseleleri ele alındı.

Gemlik Ticaret Borsası tarafından organize edilen panelin açış konuşmasını yapan Borsa Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Dillioğlu, Tarım Bakanlığı'na kalibre standardı ve marka olarak da Gemlik ismiyle sadece bu bölgenin kullanılması talebini ilettiklerini, dilekçelerine cevap beklediklerini söyledi. Bursa Valiliği'nden de entegre tesislerin yapılabilmesi için yer talebinde bulunduklarını anlatan Dillioğlu, "Bölge zeytinimiz Gemlik zeytini mi yoksa Gemlik çeşidi midir? İlk önce bunu ayırmalıyız. Marmarabirlik Başkanı ürünümüzü Gemlik çeşididir diye açıklıyor. Böyle olunca bölge çiftçimiz ürününü yüksek maliyette ürettiği için zarar ediyor. Taze mahsülü ve havuzdaki ürününü haksız rekabet karşısında satmakta güçlük çekiyor. Çiftçi gibi tüccarımız da Gemlik çeşidi tiplemesiyle Türkiye genelindeki zeytinlerin Gemlik zeytini diye satılmasından mağdur oluyor. Tüccarımız Akhisar gibi bölgelerden zeytin alıp satıyorlar. Ayakta kalmak için bunu yapıyorlar. Gemlik Ticaret Borsası olarak coğrafi işaret almış bulunmaktayız. Bununla birlikte 2. olarak sofralık Gemlik zeytinimizin kalibre standardının resmi olarak kullanılması için TSE'ye taleplerimiz var" dedi.

Gemlik Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Akıt da, ihracatta Avrupa damak tadını yakalayamadığımıza dikkat çekerek, bunun için gerekli teknolojik atılımların ve desteklerin sağlanması gerektiğinin altını çizdi.

Gemlik Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik ise, veraset kanununun değiştirilmesini isterken, sulama politikaları ve teknolojik politikaların belirlenmesinin yanı sıra altyapı sorunları ve eğitimin önemine işaret etti.

Milletvekili Kemal Demirel de, 22. dönem TBMM'sinde kurulan komisyonun içine bitkisel yağlar konusu da sokularak sulandırıldığını öne sürerek, 292 sayfalık komisyon raporunun çözüm olmayınca boşa gittiğini açıkladı. Türkiye'nin yılda 2 milyar dolarlık yağ ithalatı yaptığını kaydeden Demirel, zeytin yağı üretmenin yollarını bulmamız gerektiğine dikkat çekti.

BAŞKAN TURGUT'TAN, DEMİREL'E, "GEMLİK'İ MEZARLIĞA DÖNÜŞTÜRMEYİN" ÇAĞRISI Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Turgut ise, Demirel'den, üzerinde ot bile bitmeyen orman arazilerinin imara açılması konusunda destek isteyerek, "TBMM'de ret oyları vererek Gemlik'i mezarlığa dönüştürmeyin" dedi.

Özel mülkiyet kapsamında değerlendirilen ve ürün vermeyen yaşlı zeytin ağaçlarının olduğu bölgelerin yanı sıra, üzerinde ot bile bitmeyen orman arazilerinin imara açılması gerektiğini savunan Turgut, "Ormanlar yok ediliyor, ağaçlar katlediliyor diyorsunuz. Ancak buradaki ağaçların durumu bellidir. Orman arazileri denilen yerde de ot bile bitmemektedir. Gemlik'in özel bir konumudur bu, yapılaşmanın tepelere doğru genişlemesi gerekmektedir. Faylar sebebiyle şiddetli deprem tehdidi altındadır. Anayasa'da ormanlar daraltılamaz hükmü var, bu yüzden sürekli talebimiz geri geliyor. Sizler ret oyu vererek Gemlik'i mezarlığa dönüştürmeyin" diye konuştu.

Demirel ise, "Sayın başkan, Gemlik'i ben de sizin kadar biliyorum" karşılığını verdi.

No comments: