Friday, May 30, 2008

TÜRKİYE, YENİDEN ULUSLARARASI ZEYTİNYAĞI KONSEYİ'NE GİRME HAZIRLIĞINDA

İHA
29 Mayıs 2008,Perşembe


Türkiye, yeniden Uluslararası Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi'ne (IOC) girmeye hazırlanıyor.

Vinolive 2008 Fuarı'nda basın mensuplarının sorularını cevaplayan Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Prof.Dr. Mustafa Tan, Türkiye'nin Uluslararası Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi'ne (IOC) yeniden üye olmak için çalışmalar gerçekleştireceğini ifade etti. Hükümet ve IOC ile beraber görüşmelerin yapıldığını belirten Tan, konseye üyelik konusunda önemli bir kapının aralandığını söyledi. Tan, konseye üyelik için bir an önce çalışmaların başlayacağını belirtti.

Türkiye'nin, Uluslararası Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi'ne üye olmamasının bir eksiklik olduğunu ifade eden IOC İcra Direktörü Muhammed Ouhmad Sbitri, hükümet ve IOC'nin görüşmelere başladığını ancak gerisini IOC'in Türkiye'deki muadili olan UZZK ve özel sektör profesyonellerinin getirmesi gerektiğini söyledi.

TÜRKİYE'YE İHTİYACIMIZ VAR
Hükümet kanadında Tarım Bakanlığı, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı ve müsteşarlıklar nezdinde resmi görüşmelerde bulunulduğunu ifade eden Sbitri, "Türkiye'nin konseye üye olması için elimizden geleni yapacağız. Türkiye'nin doğal yeri burası ve burada olmaması bir eksiklik" dedi. Türkiye'ye ihtiyaçları olduğunu anlatan Sbitri, şöyle konuştu: "Resmi görüşmelerde bulunduk bu görüşmeleri hızlandırmak için çalışılması gerekiyor. Bütün bu ülkelerin hepsi Türkiye'nin yerini dolduramaz. Türkiye'nin zeytini ve zeytinciliği güçlü. Büyük bir üretici olan Türkiye'ye ihtiyacımız var. Türk uzmanların, delegasyonunun mevcudiyeti, konseyde, İspanya, İtalya ve Fransa gibi ülkelerin ağırlığına karşı denge sağlayacak ve dünyanın ikinci büyük zeytinyağı üreticisi ve ihracatçısı olacaksınız." KONSEYDE OLMAYAN TEK ÜLKE TÜRKİYE Sbitri, zeytin ağacının ana vatanı ve üretimi dünya ikinciliğine giden Türkiye'nin, böyle bir platformda olmamasının kayıplarından değil kazanamadıklarından bahsetmek gerektiğini söyledi. 10 yıl boyunca Türkiye'nin çalışmalarını devam ettirdiğini ve kendi yolunda ilerlediğini anlatan Sbitri, şöyle konuştu: "Gelişmesini ortaya çıkardığı fuarda da görebilirsiniz. Kaybettiklerinden değil kazanamadıklarından bahsedebiliriz. Formasyon, teknoloji transferi, promosyon, eğitim ve normların ve standartların sağlanmasında söz sahibi olma gibi şartlarını kaybetti. Dünyada üretici olup da katılmayan tek ülke Türkiye. Arjantin ve Şili bugünlerde üye oldu" 27 Avrupa Birliği ülkesinin, 14 AB dışındaki ülkelerin IOC'ye üye olduğunu belirten Sbitri, Türkiye'nin üye olmaması halinde IOC'nin eksik kalacağını söyledi.

Zeytinyağını Çin ve Hindistan pazarına sokmak için 2,5 milyon avroluk promosyon yaptıklarını belirten Sbitri, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu çalışmanın ardından Hindistan'ın 2 bin 500 ton zeytinyağı ithal edildi. Ülkede gümrük vergisinin yüzde 40'tan 7'ye indirildi. ABD'nin de IOC promosyon faaliyetleri sonucunda tüketimini yılda yüzde 4-6 oranında artırarak geçen yıl 270 bin ton yağ ithal etti."

No comments: