Friday, May 30, 2008

Zeytin ve zeytinyağı sektörüne birlik ve bütünlük çağrısı..

Tarım Merkezi
29-Mayis-2008,Persembe


Zeytin ve zeytinyağı sektöründe yaptıkları incelemelerde sektörde birlik sağlanamadığını gördüklerini ifade eden Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Zeytin ve Zeytinyağı Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Balıkesir Milletvekili Ahmet Edip Uğur, “Komisyonumuzun çalışmaları sırasında gördük ki, zeytin ve zeytinyağında birlik bütünlük yok. İhracatçı ve üreticinin sorunları var. Her biri diğerini kötülüyor.

Birlik ve bütünlük içinde sektörü kalkındırmamız gerekiyor. Bunun yolu da tanıtımdan geçiyor. Tanıtım olmadan bu iş olmaz. Fındıkçılar nasıl yapıyorsa, zeytinyağcılar da, bir araya gelip bunu yapmalı” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) zeytin ve zeytinyağı ile diğer bitkisel yağların üretiminde yaşanan sorunların araştırılarak, alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, Ege Bölgesi teknik inceleme gezi programı kapsamında komisyon İzmir Ticaret Borsası’nı (İTB) ziyaret ederek, sektör temsilcileri ile görüştü.

ZEYTİNYAĞI TÜKETİMİ ARTMALI

Sektördeki üretimin tüketime yansımadığına değinen Uğur, tanıtımın önemine dikkat çekerek, “200 milyon ağaçtan söz edilmeye başlandı. Üretip de tüketemezsek ne yapacağız? Bitkisel yağ ve türevlerine ödediğimiz döviz 1.7 milyar dolar. Neden biz kendi yağımızı yemiyoruz? Üretiyoruz ama tüketemiyoruz. Neden biz altın değerinde olan kendi yağımızı yemiyoruz. Tanıtım olmadan bu iş olmaz. Tamam sorunlar var, tağşiş sorunu, dahilde işleme rejimi, kara su büyük sorun. Ama bunları beraber çözeceğiz. Likit bitkisel yağcılarla margarinciler kavgamız vardı. Birlik sağladık, kavgamızı içimizde yapıyoruz. Sonra dışarıya karşı birlikte hareket ediyoruz. Kol kırılır yen içinde kalır. Bu böyle olmalıdır, birlik sağlanmalıdır” diye konuştu.

UZZK DESTEKLENMELİ

İTB Meclis Salonu’nda sektörün sorunlarına ilişkin düzenlenen toplantıda konuşma yapan İTB Meclis Başkanı Ayhan Baran, sektörde sürekli birlik olunamamasından yakınıldığını, fakat Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi’nin (UZZK) kurulmasıyla birlikte, sektörün tek bir çatı altında toplanabildiğini söyledi. UZZK’nın kurulmasının sektörde birliğin sağlanabilmesi açısından çok önemli olduğuna dikkat çeken İTB Meclis Başkanı Baran, “Sektörümüzün rekabet gücünü arttırabilmek ve dünyada hak ettiği konuma erişmesi için UZZK’nın desteklenmesinin ve sektörle ilgili politikaların konsey çatısı altında konsensusla belirlenmesini ve tek bir ses olarak savunulmasını son derece önemli buluyor ve bu anlamda konseye tüm sektörün destek çıkmasını bekliyorum. Konseyin mali anlamda da belirli bir güce sahip olması için gerekli düzenlemelerin yapılmasını ve ülkemizin UZZK’ya yeniden üye olmasının sağlanmasını da gerekli bulduğumu ifade etmek istiyorum” dedi.

ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞINDA SORUN PRİM İLE ÇÖZÜLÜR

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nedim Güreli, ortak hareket edilerek, tek vücut olunması gerektiğini savunduklarını belirterek, “Asıl çiftçinin sorunu primdir. AB ile olan prim eşitsizliği sorunu var. Çiftçi, AB ile eşit prim alsa sorun kalmayacak. Herkes işine gücüne bakacak. Prim vermiyorsanız çiftçinin sorunu bitmez, konsensus sağlanamaz” dedi.

DON OLAYI İLE 3 YILDIR ÜRETİMİ VURDU

Özcan Kokulu 2004’ün son aylarında Yarımada’da yaşanan don olayı nedeniyle 2005 yılının var yılı olmasına rağmen rekoltenin yüzde 35 düştüğünü belirterek, “Üretim 2006-2007 yıllarında da kuraklıktan olumsuz etkilendi. Yarımada’da üst üste 3 sene zeytin alınamadı. Kredi alan zeytinciler ciddi güçlük içinde” dedi. Sektör buluşma toplantısında söz alan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Naci Algan ise, kanola yağının doymuşluk açısından zeytinyağından daha kaliteli olduğunu söyledi. Kanola yağı üretiminin de teşvik edilmesi gerektiğini söyleyen Algan’a zeytinyağı üreticileri tepki gösterdi. 36 yıl yağlarını ders verdiği üniversitelerde anlattığını ifade eden komisyon üyesi CHP Muğla Milletvekili Gürol Ergin, kalp sağlığı ve kansere karşı zeytinyağının çok özel bir durumunun olduğunu belirtti. Ergin, zeytinyağının ABD’de ilaç gibi şişelerde satıldığını, zeytinyağı ile kanolayı kıyaslamanın doğru olmayacağının altını çizdi.

No comments: