Sunday, May 11, 2008

11 Mayıs, Anneler Günü‏

Hasan Köşklü

Bugün Pazar,11 Mayıs 2008, Anneler günü.
Son iki sezonda (geçen yıl ve bir önceki) zeytin çiçekleri Mayıs sonu ve Haziran başında açtı,bizlerin deyimiyle savruldu.
Yine son iki sezonda, özellikle Haziran ayının ilk haftasında aşırı sıcaklar nedeniyle çok narin olan zeytin çiçekleri kavruldu, bizlerin deyimiyle çiçek tutmamıştı.
Bu nedenle de zeytin olmadı, ağaçlarımız mahsul tutmadı.
Zeytin çiçeği çok narindir.
Çiçek dönemi en hassas dönemlerdendir.
Bu dönemde sıcak, açık güneşli bir hava sırasında birdenbire kısa süreli yağan yağmurun çiçekler üzerinde kalan damlacıkları mercek görevi görerek güneşin ışınlarının etkisini artırabilir, çiçeklerin yanmasına neden olabilirler.
Hafta içinde Perşembe günü Aydın şehir merkezine yağdığını duyduğum iri dolu taneleri de bu dönemde çok zarar verebilir.
Aynı gün yaşadığım ilçeye, Köşk'e de etkili kısa süreli yağmur yağdı ve aklıma yukarıda bahsettiğim olumsuzluklar geldi hemen.
Kooperatifimizin avlusundaki zeytin ağaçlarının üzerindeki çiçeklere yağmurdan sonra baktığımda, rüzgarın etkisiyle yağmur daneciklerinin kalmadığını gördüm, rüzgarın da yardımıyla yağmur zarar vermemişti.
Ağaç dibine düşen çiçek taç yapraklarının ortası delikti.
Zeytin ağaçlarımız mahsul tutacaktı.
Sevindim kısmen, 2 ay öncesinde 50Kg.ı 30-40milyonTL.ye kimyevi gübre kullanırken aynı gübreye şimdi 100milyon TL. ödemek , keza kendi kurumu borcunun tahkimi için uğraş verirken aynı kaynağı %28, %34 zamanında ödeyemediği zaman %40 faizle geri ödemek durumunda olan üreticimiz için.
Sevindim, Tarım Bakanlığına 700binTL. sunulan zeytin primi 200binTl. olarak uygulanmasına, üretici temsilcilerinin bu konudaki sessizliğine rağmen.
Sevindim, litresi 3milyonTL. ye çıkan mazot fiyatına rağmen.
Daha pek çok olumsuzluklara rağmen sevindim.
Zeytin ağaçlarımızın ancak %30-%40 kadarının çiçekte olduğunu, ağaçtaki zeytini hasat edene kadar bu oranların kuraklık, aşırı sıcaklar, stress, hatta bu günlerde ki yağışların ağaçların sürgüne yöneltmesinin çiçek silkmesine yol açması dahil pek çok nedenle daha da azalacağını bilmeme rağmen sevindim.
Her şeye rağmen , beklentilerimizin altında da olsa üretebileceğimiz için sevindim.

Çok narin zeytin çiçeği, bu yıl Mayıs'ta açıyor.

Zeytin bahçelerimiz narin zeytin çiçeğinin o eşsiz yoğun kokusu ile dopdolu bugünlerde

Bu sevinci bu kokuyu paylaşın.

Bugün Annelerinizi de ziyaret edin, Zeytin ağaçlarınızı da.

Anneler gününüz kutlu, mahsülünüz bereketli olsun.

No comments: