Monday, May 19, 2008

Akhisar 549. Geleneksel Çağlak ve Zeytin Festivali

İHA
19 Mayıs 2008,Pazartesi


Manisa'nın Akhisar ilçesinde 549. Çağlak Festivali ve Zeytin Şenlikleri çeşitli etkinliklerle başladı.

Belediye hizmet binası önünde öğle saatlerinde açılışı yapılan festival programına Manisa Valisi Celalettin Güvenç, Kaymakam Mustafa Çek, Belediye Başkanı Salih Hızlı, siyasiler, daire müdürleri, davetliler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra Akhisar Belediyesi Halk Oyunları Ekibi Ege yöresi oyunları sergiledi. Manisa Valisi Celalettin Güvenç 549. Çağlak Festivali ve Zeytin Şenlikleri açılışını yaptıktan sonra, zeytin çadırında bulunan stantları gezdi. Vali Güvenç burada kendisine ikram edilen zeytinyağına ekmek banarak tadına baktı. Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, Vali Güvenç'e zeytinyağ şişesinden oluşan plaket verdi.

Festivalle ilgili bilgi veren BaşKan Hızlı, "Akhisarlılar kendi içlerinden çıkan yüreği büyük bilge Şeyh İsa'yı hemşehrilik bilinciyle öyle bir karşıladılar ve yüreklerine bastılar ki, işte o an tarihe geçti ve yüreklere yazıldı. Bundan 549 yıl önce, zeytin ağaçları altında bilgelerini bekleyen Akhisarlılar bu anın ölümsüzleşeceğini, Çağlak Festivali ve şenlikleri olarak her yıl anılacağını düşünmüşler miydi acaba Bugün akıp giden zamanları bir yerlerde bulabilmek için, Akhisar'da yaşayan, Akhisar'ı yaşayan tüm dostlarla bir arada olmanın mutluluğu ile tarihimize yeniden dokunuyoruz. Akhisar'da 549 yıl önce atılan bu anlamlı çentik giderek büyüyor. Akhisar'ın dışında, Türkiye'ye ve bu seneki uluslar arası kimliğiyle dünyaya yayılıyor. Bu sene Çağlak Festivalimiz'de Türk ve Japon kültür kardeşliğini de ilçemize taşımaktan ayrıca mutluyuz. Kültürün, sanatın, festivalimizin evrensel bir boyut kazanması ve halkaların dünyaya yayılmasını görmek mutluluk verici. İçimizden çıkan o bilge insanı rahmetle anarken, bu kutsal emanete ve geleneklerine sahip çıkan tüm Akhisarlılara ve Akhisar'ı yaşayanlara teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Akhisar Kaymakamı Mustafa Çek ise, "Tarihin başlangıcından beri insanoğlu toplum olarak yaşamış. Birlikteliği bir arada gerçekleştirmeye çalışmış. İlçemizde Şeyh İsa Horosan'dan gelen değerli bir bilge. Yıllarca ilçemiz dışında eğitim görmüş döndüğünde çağlak mevkiinde karşılanmış. 549 yıl önce gerçekleşen bu olay bu yerleşim biriminde bir panayır, festival, eğlence gibi bu günlere kadar gelmiş." dedi.

Manisa'ya gelişinin 3. gününde böylesi bir festivalde Akhisarlılarla birarada olmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Manisa Valisi Celalettin Güvenç de, "Önemli bir kentte, zenginlikleri olan bir kentte yaşıyorsunuz. Bu kente sahip çıkmak lazım, birlik beraberliği muhafaza etmek lazım. Dünya'da 500, 550 yıllık kurumları ve gelenekleri olan kentler şehirler çok az. Bunun kıymetini bilmek lazım. Bayram havasına dönen bu festival etkinliğinize gelmekten ve burada olmaktan mutluyum, kendimi şanslı hissediyorum. 549. Çağlak Festivali ve Zeytin Şenlikleri etkinlikleriniz hayırlı uğurlu olsun" dedi.

Kutlamalar, 3 gün çeşitli etkinliklerle devam edecek.

No comments: