Tuesday, February 26, 2008

Bitkisel yağ ihracatı Mart ayında durur


Küçükbay Yağ ve Deterjan Sanayi AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Küçükbay, ihracatta döviz kullanım oranının artırılmaması halinde, Türkiye'nin bitkisel yağ ihracatının Mart ayında durabileceğini savundu.




Haber Ekspres
23 Şubat Cumartesi


Küçükbay, Dahilde İşleme İzin Belgesi kapsamında yaptıkları ihracatın en fazla yüzde 80'i kadar ithalat yapılabildiğini, bunu aşan miktarda ithalat için ödenen gümrük vergisiyle dış pazarda rekabet edemediklerini söyledi.

Katma değeri artırma amaçlı bu şartın, geçmişte firmaları zorlamazken dünya fiyatlarının bir yılda 800 dolardan bin 800 dolar seviyelerine çıkmasıyla fiyat rekabetinin daha acımasız hale geldiğini kaydeden Küçükbay, şöyle konuştu:
"İhracat pazarlarımız sürekli genişliyor. Özellikle Irak ve Libya pazarlarından yüksek talepler var. Ancak son dönemde verdiğimiz fiyatlar, rakiplerimizin üzerinde kalıyor. Türk firmaları fiyat tutturamadığı için, daha fazla ihracat yapabilecekleri pazarlardan geri çekilmek durumunda kalıyor. İhracatta döviz kullanım oranının yüzde 80'den yüzde 90'a çıkarılması halinde, mevcut dünya fiyatlarıyla ihracat mümkün hale gelebilir.

Şu anda, stoklarımızda bulunan daha düşük fiyatla ithal ettiğimiz ürünlerle, yüksek fiyatlı ürünleri karıştırarak ihracat yapmaya çalışıyoruz. Ancak bu durum Mart ayında sona erecek. Mart ayı itibarıyla döviz kullanım oranının artırılmaması halinde, Türkiye'nin yaptığı bitkisel yağ ihracatı duracak."

Konuyu İhracat Genel Müdürlüğü ve Devlet Planlama Teşkilatı'na aktardıklarını, olumlu görüşler aldıklarını, ancak "bürokratik yavaşlıklar" nedeniyle zaman kaybettiklerini dile getiren Küçükbay, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Döviz kullanım oranının artırılmaması gerektiğini savunanlar, 'Ülkeye daha fazla katma değer sağlayın' diyebilir. Ancak bu oran devam ederse ihracat duracak ve hiç katma değer sağlayamayacağız. 'İthalatla gelen ürünü ihraç ederek bu ülkeye ne kazandırıyorsunuz?' diyebilirler. Bu tesisler istihdam kazandırıyor. İhracat kapısı kapanırsa ben sadece iç piyasaya döneceğim böyle olursa da iş yerimde tensikata gideceğim. Bu işin nakliye ve gümrük boyutunu da düşünürseniz, bir çok kişinin istihdam alanının kapanacağını tahmin edebilirsiniz.

Öte yandan ithal yolla gelen ürünlerle girdiğimiz pazarlara ikinci adımda zeytinyağı gibi katma değeri yüzde 100 olan ürünlerin ihracatını yapıyoruz. Bu kapının kapanması Türkiye'ye büyük zarar verir."

Yurt dışında yatırım

Küçükbay bu arada, firma olarak geçen yıl 40 bin ton ihracatla 60 milyon dolar gelir elde ettiklerini, 2008 yılının sadece ilk üç ayı için gelen taleplerin aynı seviyeyi yakaladığını söyledi.

Dünya pazarında özellikle Irak ve Libya gibi yağ üretimi olmayan ülkelerde büyük potansiyelin bulunduğunu, bu pazarlarda dünyanın önde gelen şirketlerinin rekabet savaşı sürdürdüğünü dile getiren Küçükbay, döviz kullanım oranının inmemesine rağmen bazı bağlantıları risk alarak zararına yaptıklarını iddia etti.
Küçükbay, Irak pazarından gelen 35 bin tonluk talebin bulunduğunu, döviz kullanım oranıyla ilgili beklentilerinin gerçekleşmesi halinde toplam 400 bin tonluk Irak pazarına yıl sonuna kadar 100 bin ton ihracat yapma hedeflerinin bulunduğunu söyledi.

Yağ üretim tesisi bulunmayan ülkelerde tesis kurulması yönünde de düşüncelerin bulunduğunu, bu konuda Irak'ta iş yaptıkları firmalardan teklifler geldiğini belirten Küçükbay, "Sermayeleri olsa bile teknik yönden sıkıntıları var. Ortak yatırım talepleri geliyor. Ancak öncelikle güvenlik ve bankacılık sisteminin oturması gerekiyor. 5-10 yıllık süreçte taşlar yerine oturur. Yatırım yapılacak bir ortam oluştuğunda gelen teklifleri değerlendirerek müşterek yatırım yapılabilir" diye konuştu.

No comments: