Saturday, February 09, 2008

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi 200 Dönüm Araziye 5 Bin Zeytin Fidanı Dikimi Yaptı


Cihan Haber Ajansı
09 Şubat 2008,Cumartesi


Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi, araştırma amacı dışında 350 dönüm arazi üzerine zeytin, nar ve nektarın bahçesi tesisi için ilk adımı attı. Düzenlenen törenle 200 dönümlük bölüme 5 bin zeytin fidanının dikimi başladı.
Zeytin Bahçesi tesisi yapılan alanda düzenlenen törene Adana Valisi Kıraç Haberleri'>Cahit Kıraç, Aksaray Valisi Sebati Buyuran, ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu ile diğer ilgililer katıldı. Törende konuşan Vali İlhan Atış, zeytinin uzun ömürlü bir bitki olduğuna vurgu yaparak; "Bugün diktiğimiz bu zeytin fidanları ile 2 bin yıl sonrasına bir mesaj gönderiyoruz. O gün biz yaşamayacağız ama bu zeytin ağaçları yaşayacak. O gün bu zeytin ağacına bakanlar bizim gözlerimizin izini bu ağaçlarda görecekler." dedi.

Ç.Ü.Rektörü Alper Akınoğlu'da kendisinin bir cerrah olduğuna dikkat çekerek, zeytin ve zeytinyağının insan sağlığı açısından çok önemli olduğunu kaydetti.

ÇÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayzin Küden'de bu araziye 30 dönüm nektarın, 200 dönüm zeytin ve 120 dönümde nar bahçesi tesisi yapacaklarını belirterek, "Aslında biz araştırma sahasına büyük çaplı bahçe kurmuyoruz. Ancak, burada zeytinciliğin önemine dikkat çekmek ve katkıda bulunmak istiyoruz. Buraya dikim yapacağımız 5 bin zeytin fidanı Doğu Akdeniz Zeytin Birliği temin etti." diye konuştu.

Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Döner Sermaye Müdürü Prof. Dr. Sebahattin Baloğlu ise fakültenin 10 bin dekar tarım arazisi bulunduğunu, 550 baş süt ineği, bir milyon litre süt üretimi, 350 kovan bal arası, bin küçük baş hayvan, 165 dönüm zeytin bahçesi ve bin 100 dönüm de Turunçgil bahçesi bulunduğunu kaydetti.

Doğu Akdeniz Zeytin Birliği Başkanı Mehmet Güler'de Adana'da kişi başına bir adet zeytin ağacı düştüğünü belirterek, "Adana'da 2010'a kadar 10 milyon zeytin ağacı dikimi yapılarak, zeytin ve zeytin yağı üretiminde İspanya'yı yakalayacağız." dedi.

Daha sonra Çukurova Üniversitesi yaptırma derneğinin ilk başkanlığını yapan çiftçi Mahmut Ünal'a plaket takdim edildi. Törene katılanlar hep birlikte zeytin fidanı dikti.

No comments: