Tuesday, February 05, 2008

Zeytin üreticileri sıkıntılı


Haber Ekspres
05 Şubat 2008,Salı


Edremit'te zeytin üreticileri sıkıntılı günler geçiriyor. Edremit Ziraat Odası'na bağlı zeytin üreticileri, gübre ve ilaç fiyatlarının sürekli zamlanmasından yakınarak, "Gübre ve ilaç alamaz duruma geldik. Üretim yapabilmek için gerekli desteklemeler belirsiz. 2008 yılının zeytinyağı pirim desteği açıklanmadı. Bu belirsizlik yüzünden mağdur duruma düştük. Bununla beraber şevkimiz de kırıldı. Bu yıl gübre alamayacağız ve üretim de bununla birlikte düşecek. Tabii bu durumda da ülke ekonomisi büyük yara alırken, biz üreticiler de meslek değiştirecek. Zeytinyağı prim dosyalarının yapılıp yapılmayacağı belli değil. Serbest piyasada zeytinyağı fiyatları çok düşük. Biz üreticiler ise mağduruz. Zeytinyağı piyasasında satış olmuyor. Bu sıkıntılar giderilmediği takdirde bölgemizdeki zeytin ve zeytinyağı üretimi kapanamayacak kadar büyük bir yara alacak. İnşallah yetkililer artık durumumuzu göz önünde bulundurur ve iyileştirme çalışmalarına başlar" dedi.
Sıkıntıları aşmak için arayış içinde olduklarını belirten Edremit Ziraat Odası yönetim kurulu üyeleri ise, "Üretici üyelerimizin bu mağduriyeti için Temmuz ve Kasım ayları vadeli, cazip hale getirilmiş zirai ilaç ve organik gübre satışı imkanı sağlıyoruz. Üreticilere 3 ayrı seçenek sunuyoruz. Üreticiler borçlanarak özellikle Kasım vadeli çalışıyor. Odamız bu imkanları kendi öz kaynaklarıyla sağlıyor" diye konuştu.
Önümüzdeki sezonun var yılı olacağını ve yaşanan sıkıntılar yüzünden yine kar edemeyeceklerini söyleyen üreticiler, yetkililerin bir an evvel harekete geçmesi gerektiğini hatırlattı.

No comments: