Wednesday, February 06, 2008

Hileli yağa karşı güçbirliği yaptılar


GÜLAY BOZKURT
Yeni Asır
6 ŞUBAT 2008,Çarşamba


Aydın'da kurulan "Alo Tağşiş" hattına başvuranlar, şüphelendikleri yağların tahlilini isteyebilecek

Türkiye'nin ürettiği zeytinin yüzde 24'üne sahip olan Aydın'ın en önemli sorunlarından biri olan zeytinyağındaki tağşişe(hileli karışım, aldatmaca) neşter vuruldu. Aydın'da, "Zeytinyağındaki tağşişin önüne geçilmesi" için protokol imzalandı.
Anlaşmaya, Aydın Valiliği, Aydın Ticaret Borsası Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı, Tarım İl Müdürlüğü, Köşk ve Sultanhisar Tariş Satış Kooperatifi, Zeytindostu Derneği, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği imza attı.

Cezası var
Yetkililer, üretici ya da tüketicilerin herhangi bir şüphesinin olduğu takdirde Ticaret Borsası bünyesinde kurulacak olan "Alo Tağşiş" hattına ihbar ederek, gerçek zeytinyağı olup olmadığına dair borsa laboratuvarında analiz yapılmasını isteyebileceklerini belirttiler. Analizin sonucunda yağda eğer farklı bir
karışım bulunursa, Tarım İl Müdürlüğü aracılığıyla gerekli para ve idari cezalar kesilebilecek.

Haksız rekabet
Ticaret Borsası Başkanı Aydın Ağababaoğlu, bu güne kadar hileli yollarla satılan zeytinyağının gerçek değerini bulabilmesi için Aydın'dan başlayarak, ülke geneline yayılacak önlemler dizisi aldıklarını belirtti. Bu anlaşma ile, amaçlarının zeytinyağında sahteciliğin, haksız rekabetin önlenmesi, üretecinin ürününün gerçek değerini bulması olduğunu belirtti. Ağababaoğlu, "Bundan böyle Aydın veya Türkiye'nin neresinde olursa olsun tüketici eğer zeytinyağından şüpheleniyorsa, incelemeye tabi tutulacak. Analizler Aydın Ticaret Borsası laboratuvarında ücretsiz olarak yapılacak. Analiz sonucu olumsuz çıkarsa gerekli takibin yapılması için Tarım İl Müdürlüğü'ne aktarılacak. Zeytinyağı sektörünün bir an önce temize çıkarılması, adının gerçek değerini bulması ve sağlıklı yağ tüketkimi için bu girişim çok önemli" dedi.

Tüketim artacak
Meclis Başkanı Aydın Akyüzlü ise şunları söyledi: "Her şeyin ilki ve başlangıç yeri olan Aydın'dan böyle bir çalışmayı başlatmış olmamız Aydın Ticaret Borsası olarak gurur kaynağı olacaktır. Bütün ülke sathında zeytinyağın çok daha fazla tüketilmesi için bu çalışmayı başlattık" dedi. Tarım İl Müdürü Saadettin Öztürk, Tarım tağşişli zeytinyağı konusunda çalışmalarının devam ettiğini belirtirken, "Bu sorun ortadan kaldırılmaması gerekiyorsa, Aydın halkının ve üreticisinin seferberlik ilan etmesi gerekiyordu. Bugün bunun ilk adımını attık" diye konuştu.

Kurtuluş Savaşı'nı başlatıyoruz
Zeytinyağı Dostu Derneği Başkan Yardımcısı Mustafa Alhatoğlu tağşiş ile ilgili konunun takipçisi olacaklarını söyledi. Alhatoğlu, "Zeytinyağında kurtuluş savaşını başlatıyoruz. Burada başlayan bu savaş dalga, dalga yayılarak diğer bölgelerde de geçecek. Bununla ilgili gereken koordinasyonun sağlanması için elimizden geleni yapacağız" dedi.

No comments: