Wednesday, February 13, 2008

Osmaniye'de Bu Yıl Çiftçilere 100 Bin Zeytin Fidanı Dağıtılacak



Cihan Haber Ajansı
13 Şubat 2008,Çarşamba


Osmaniye'de zeytinciliği geliştirmek amacıyla bu yıl çiftçilere 100 bin zeytin fidanı dağıtılacak. Devletin destekleriyle 1997 yılından bu yana zeytin fidanı sayısının 6 milyonu geçtiği Osmaniye'de bir salamura fabrikası ve 19 zeytinyağı fabrikası bulunuyor.

Tarım ve Hayvancılığı Geliştirme Derneği tarafından çiftçilere 1.3 YTL'ye verilen fidanların piyasa fiyatları 4-5 YTL arasında değişiyor.

Dağıtımını yaptıkları fidanların bakanlık onayı almış sertifikalı olduğuna dikkat çeken Tarım Destekleme Şube Müdürü Mustafa Tolukan, 10 yıldır yaklaşık 6 milyon zeytin fidanı dağıttıklarını söyledi.

Osmaniye'nin zeytinciliğin merkezi olmaya başladığını belirten Tolukan, "Bunun nedeni zeytinimizin çok kaliteli olması. Gemlik türü zeytinler buranın toprak yapısıyla uyum sağladı. Yıllar önce ekilen fidanlar bugün kaliteli zeytin veriyor. Bu zeytinlerden bir kısmıyla zeytinyağı üretiliyor. Bir kısmı da Dereli köyünde bulunan 60 ton kapasiteli salamura zeytin fabrikasında işleniyor." dedi.

Zeytincilikte büyük mesafeler kat ettiklerini bu yüzden artık markalaşmaya gitmeleri gerektiğine dikkat çeken Tolukan, "Piyasalardaki marka zeytinyağların kilosu 20 YTL'den 30 YTL'ye kadar satılıyor. Ancak biz burada markalaşamadığımız için 7 YTL'den satıyoruz. Bu yüzden bir an önce kendi ismimizin olduğu markalaşmaya adım atmalıyız." diye konuştu.

Zeytinlerin kaliteli olmasından dolayı salamura üretime daha çok ağırlık vermeleri gerektiğini aktaran Tolukan, "Salamura zeytinin kilosu 8 YTL civarında. Bizde kaliteli zeytinler ne yazık ki zeytinyağı oluyor. Hâlbuki kaliteli zeytinler salamura yapılır. Geriye kalanlar zeytinyağı olarak ayrılır. İlimizde tek bir salamura yapacak fabrika var. Bunun da kapasitesi sınırlı. Birçok firma buradaki zeytinleri alıp kendi zeytinleri gibi yurtdışına pazarlıyor." şeklinde konuştu.

No comments: