Friday, February 01, 2008

EGELİ ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI İHRACATÇILARI KOOPERATİFLERİ İNCELEDİ


NİHAT DELİBAŞI (İSPANYA'DAN BİLDİRİYOR)
Yeni Asır
01 Şubat 2008,Cuma


İspanya ve Türkiye işbirliği yapmalı

İnceleme gezisinin son gününde iki ülke arasında bilgi ve teknoloji alışverişinin yolları araştırıldı


Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçı Birlikleri'nin (EZZİB) İspanya'ya düzenlediği iş ve inceleme gezisinin son gününde İspanya'nın 2. derece kooperatifleri arasında yer alan Oleoestepa Kooperatifi ziyaret edildi. Kooperatif Genel Müdürü Alvaro Ola Varria tarafından kabul edilen heyete, İspanya'daki 2. derece (pazarlama) kooperatiflerin çalışma sistemleri hakkında bilgi verdi. Birliğe üye 16 kooperatifin oluşturduğu Başkanlar Kurulu'nun tam yetki ile atadığı genel müdürün kooperatifin faaliyetlerinden birinci derece sorumlu olduğunu belirten Alvaro, "Türkiye'de de bu sistem uygulanabilir" dedi.

Teknoloji alışverişi
Oleoestepa Kooperatifi'ni ziyaretin ardından heyette bulunan Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Ürün Kordinatörü Işıl Çillidağ, EZZİB'in ihracatı artırıcı bir iş ve inceleme gezisi yerine İspanya'daki kooperatifçiliğin tanıtımını yaparak bu modelin Türkiye'ye monte edilmesinin reklamını yapmakla eleştirdi. Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği'nin çok uzun zamandır İspanyol kooperatifçiliğini takip ettiğini ve bakım tekniği, hasat uygulamaları, teknoloji kullanımı gibi konularda İspanyol kooperatifleriyle işbirliği içinde olduğunu kaydeden Çillidağ, "Bu kapsamda İspanyol Oleoestepa Kooperatifi ile girdiğimiz işbirliği birinci yılını doldurdu. Bu bir yıl içinde geliştirdiğimiz teknoloji alışverişi, kooperatifçilik tekniği, zeytin yetiştiriciliği, hasat uygulamalarının büyük faydalarını gördük" dedi.

Birliğe üye olalım
Ege Zeytin ve Zeytinyağı Birliği'ni İspanya'da kaldıkları Intercontinental Oteli'nde ziyaret Madrid Büyükelçisi Ender Arat, Türkiye'nin uluslararası Zeytinyağı Konseyi'ne (UZK) tekrar üye olması için EZZİB'in çalışma başlatmasını istedi. Arat, "Dünya zeytin zeytinyağı pazarında söz sahibi olmak, zeytinyağı politikalarında blirleyici olmak istiyorsak bu konseye üye olmayı gündeme almalıyız" dedi. UZK'ya tekrar üyelik konusunu uzun zamandır gündemde tuttuklarını ve konuyu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'e defalarca anlattıklarını kaydeden EZZİB Başkan Vekili Emin Demirci de "Konuyu ilk EZZİB yönetim kurulunda ele alacağız. Ayrıca Bakan Tüzmen 29 Şubatta Egeli ihracatçılar için düzenlenen ödül törenine katılmak üzere İzmir'e gelecek. Konuyu orada bir kez daha kendisine anlatarak UZK ya üye olmamız yönünde düşüncelerimizi aktaracağız" diye konuştu.

Oleoestepa'da sistem nasıl işliyor?
Oleoestepa İspanya da 2. derece olarak adlandırılan ve satışla ilgili faaliyetler yürüten 16 kooperatifin üst kuruluşu. Kooperatif üreticiden aldığı ürünleri piyasa şartlarına göre satıyor ve üyelerine para dağıtıyor. Üreticiden binde 5 oranında genel gider kesintisi yapan kooperatifin genel müdürü 16 kooperatifin başkanlarının oluşturduğu başkanlar kurulu tarafından tam yetki ile atanıyor ve kararlarını bağımsız bir biçimde uyguluyor. Kooperatif bu yıl ortalama 2 bin 500- 700 euro arası fiyat uygularken özel ürünlerde uygulanan fiyat 3 bin- 3 bin 200 euroyu buluyor.

No comments: