Wednesday, February 06, 2008

Sahte zeytinyağı ile mücadele başlatıldı


İHA
5 Şubat 2008 Salı


Türkiye'nin en fazla zeytin ağacı varlığına sahip ili olan ve zeytinyağında sahteciliğin ülkemizde başladığı ilk yer olarak bilinen Aydın'da zeytinyağında hileli karışımın önlenmesi için mücadele başlatıldı. Ege İhracatçılar Birliği, Aydın Ticaret Borsası (ATB), Aydın Tarım İl Müdürlüğü ve TARİŞ Köşk Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi arasında imzalanan protokol çerçevesinde bugünden itibaren zeytinyağı alım işlemlerinde sıkı denetim başlatılacak. Şüpheli görünen yağlar ATB gıda kontrol laboratuarlarında ücretsiz olarak kontrol edilerek, hileli zeytinyağı satanlar hakkında yasal işlem başlatılacak.

Hazırlanan protokol hakkında bilgiler veren ATB Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Ağababaoğlu, Aydın'ın Türkiye'deki zeytinyağı sektöründe en büyük üretici il olması nedeniyle böylesine bir çalışmayı buradan başlatmaya karar verdiklerini söyledi. Zeytinyağı sektöründe; sektörün en büyük sorunların dan olan hileli karışımın önlemesi ve bu sektörün adının bir an önce temize çıkarılması için piyasada gerekli çalışmaları yapmak üzere bu projeyi hazırladıklarını ifade eden Ağababoğlu, “Aydın Valiliği, Tarım İl Müdürlüğü, Ege İhracatçılar Birliği, ATB ve en büyük üretici temsilcisi olan TARİŞ yetkilileri birlikte ortak bir protokol hazırladık. Bu protokolün ana teması zeytinyağının piyasada işlerlik kazanması açısından, bundan sonra zeytinyağı konusunda üretici veya tüketicinin her hangi bir şüphesi olduğu takdirde bu hangi yolları izleyerek zeytinyağının gerçek mi? Yoksa değil mi? Olduğunun tespiti için ortak çalışmalar yapacağız. Bu sektörün gerçek değerini bulabilmesi ve adının temiz kalabilmesi için Aydın'dan başlayarak elimizden gelen her türlü çabayı göstereceğiz. Bu mutabakatın sonunda da diğer zeytinyağı üreticisi olan il ve ilçelerde de Tarım İl Müdürlükleri aracılığı ile çalışmaların devam etmesini amaçlıyoruz” dedi.

Aydın'ın Buharkent ilçesini geçtikten sonra Türkiye'de gerçek zeytinyağı bulmanın neredeyse imkansız hale geldiğini iddia eden ATB Meclis Başkanı Aydın Akyüzlü de, tüketicilerin gerçek zeytinyağının tadını unuttuğunu savundu. Başlatılan bu çalışma ile gerçeklet saf zeytinyağının piyasaya sunulması için önemli bir adım atılmış olacağını kaydeden Akyüzlü, “Böylece haksız rekabetinde önüne geçmiş olacağız. Bu çalışma ülke sathında Aydın'dan başlayarak diğer il ve ilçelere dalga dalga yayılacak zeytin yağının iyi şekilde tüketilmesi ve insan sağlığına faydalı bir ürün olan zeytin yağının gerçek değerini bulmasını sağlayacak. İnsan sağlığına zararlı olan hileli karışımları önlemek için şüpheli görülen örnekler, Köşk TARİŞ'te ön incelemeye tabi tutulacak. Ortaya bir şüphe çıktığında kesin analizlerin yapılması üzere ATB gıda analiz laboratuarına gelecek. Burada ekipler tarafından yapılan tahlillerde sonuç olumlu ise kişiye bildirilecek. Eğer olumsuz ise gerekli tahkikatın yapılası için Tarım İl Müdürlüğü'ne ve Aydın Valiliği'ne aktarılacak ve ilgililer hakkında yasal işlem yapılacak” diye konuştu.

Aydın'ın öz değeri olan zeytinyağı konusunda tedbirlerin alınması için protokolün hazırlandığını duyuran Tarım İl Müdürü Sadettin Öztürk, projenin hazırlanmasında emeği olan yetkililere teşekkür etti. Aydın'da hileli karışımların önlenmesi için Tarım İl Müdürlüğü'nün denetimlerini aralıksız olarak sürdürdüğünü açıklayan Öztürk, bu işlemler sırasında işyerlerinin teknik ve hijyenik şartlarının uygunluğunun yanında ürünlerin içeriği ile etiket ve ambalajının uygunluğunun da kontrol edildiğini dile getirdi. Uygunsuzlukların tespit edilmesi durumunda gerekli yasal işlemlerin yapıldığını sözlerine ekleyen Öztürk konuşmasında, “2007 yılı sonu itibariyle ilimizde; zeytinyağı ve bitkisel yağ dolumu konusunda gerekli izinleri alınmış 20 adet işletme faaliyetlerini sürdürüyor. Bu işletmelere 2006 yılında 6 ve 2007 yılında ise 25 idari para cezası uygulandı. Zeytinyağında taklit ve sahteciliğin arttığı Kasım ayı içerisinde bu işletmelerden alınan 77 farklı numunenin analizinde maalesef 36 tanesinde olumsuzluklar tespit edildi. Bu işletmeler hakkında da gerekli yasal işlemle yapılmış olup, müdürlüğümüzün bu konudaki faaliyetleri aralıksız olarak devam ediyor” ifadelerine yer verdi.

Yapılan konuşmaların ardından zeytinyağında hileli karışımlarla mücadeleye ilişkin hazırlanan protokol Tarım İl Müdürü Sadettin Öztürk, ATB Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Ağababaoğlu, TARİŞ Köşk Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi Temsilcisi Hasan Köşklü tarafından imzalandı. İmza törenine yetişemeyen Ege İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli'nin protokolü daha sona imzalayacağı öğrenildi.

No comments: